Здраве и красота

Самочувствието влияе на килограмите ни

11.12.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Самочувствието влияе на килограмите ни

Занижената самооценка може да направи човека повече склонен към напълняване, смятат учените лекари и психолози. Тя способства за набиране на килограми и затруднява обмена на вещества.

Човек трябва да гледа трезво на себе си, особено ние, жените. Трябва да си поставяме реалистични цели, за да сме щастливи, когато ги постигаме. Така например, ако си поставим за цел реалистичното отслабване 2 килограма на месец, а не нереалистичното – 5, имаме повече шансове да сме доволни след 30 дни, а не да сме хипер нещастни и да се натъпчем с всичко, което ни попадне пред очите след толкова гладуване.

Друго нещо е занижената самооценка. Човек, който не е уверен в себе си и действията си, дълго се колебае, не е готов за промяна, нерешителен е. Той трудно понася трудностите и не обича да полага големи усилия, в това число и да спортува. Неизбежно – увеличава килограмите си. За такъв човек 1-2 кг на месец не са успех. Всичко това е фатално и за самочувствието и за оценката на другите, рефлектира върху стила на живот, приятелите, дори работата ...

И така, какво да направим?!
Набедете друг за повечето килограми – лошата диета, системата от тренировки или завишените очаквания
Поставете си реално изпълнима задача и добавяйте, искайте по малко повече всеки месец, а не всичко наведнъж.

За да избегнете депресията, опитайте с няколко прости неща: спете достатъчно, правете тонизиращи упражнения, виждайте се по-често с приятели, които не ви натоварват с проблемите си, намерете си хоби – хранете птичките, събирайте нещо необичайно, занимавайте се с ръкоделие или каквото пожелаете.

Добре е като цяло да знаете, че това, което ви се случва се случва на повечето нормални хора. Всеки в даден момент от живота си трупа кила, напълнява.
Разваленият електрически уред, тясното жилище, закъсняващият автобус не са повод да наказвате себе си с безразборно нагъване на храна. Подобни неща се случват на всеки. Дори и хората с повече възможности напълняват, те също имат свои си проблеми.

Заобичайте повече себе си! Всеки свален килограм ще ви помогне много да харесвате повече това, което харесвате най-много – собствения си образ в огледалото. Не се ограничавайте прекалено много, мислете повече за себе си и това ще ви се отрази добре.

Успех!

Коментирай