Наричат я още персимон. Екзотичен плод, не много популярен у нас. Появява се на пазара през есента и зимата. Има лек стипчив вкус. Някои казват, че им прилича на тиква, други - на слива. Латинското й наименование е Diospyros, което буквално означава храна на боговете. У нас се отглежда в Южна България – Пловдив, Сопот, Сливен, Ивайловград, Хасково.

Един плод тежи около 170 г. Когато го изядете, ще получите 70 % от дневната ви доза витамин A, 20 % витамин C, също много полезни вещества – танини, бетакаротен, калий, йод, желязо, което я прави важна част от храненето през есента.

Защо райската ябълка е полезна?
За сърцето - профилактично и лечебно средство при анемия, при нарушена микрофлора на червата, защото има танини, при проблеми с щитовидната жлеза, защото има много йод, за здрави кости, защото има фосфор и калций и др. В миналото арабските лечители са я използвали за възстановяване на продължително боледували хора.

За домашни маски за лице - смачкана на пюре, райската ябълка добре почиства и освежава кожата.

Кой не бива да яде райска ябълка?
С нея не бива да прекаляват болните от захарен диабет и хората, на които е правена операция на стомаха заради язва или операция на червата. Те не трябва да ядат повече от 1 плод дневно, тъй като стомашно-чревният им тракт работи вяло.

Здрави хора може да изядат наведнъж 2 плода по 3-4 пъти на ден.

Когато за пръв път през този сезон опитвате райска ябълка, изяжте само един плод, за да видите как ще ви подейства. Може да ви стане тежко на стомаха или да ви се задръстят червата.

Как да я избираме?
Има няколко видове сортове. Като цяло – гледайте листенцата, където е била дръжката, да са сухи. Самият плод да е мек на пипане, но не прекалено, кожата – гладка, блестяща и почти прозрачна. Наличието на тъмни точки по кората означават, че плодът е започнал да се разваля.

Ако купите много твърди райски ябълки, оставете ги няколко дни вкъщи на стайна температура да узреят или ги потопете за няколко минути в съд с топла вода.

Цената: 1 кг райски ябълки струва 2.30, 2.50 и 2.70 лв. в София. Лошото е, че я няма навсякъде по пазарите и магазините "Плод и зеленчук". Може да я намерите и в големите супермаркети.

През 2008 г. на пазара в "Младост 2" са се продавали по 1 лв. за бройка, което си е направо супер скъпо, докато в магазин в "Лозенец" цената е била 2.50 лв. на килограм - колкото и сега, две години по-късно.

Ако искате да се запознаете отблизо с райската ябълка, посетете село Хрищени, Пловдивско, чийто празник беше наскоро – 14 ноември. Райското дръвче расте в повече от 140 къщи в селото. Ще си купите плода от производител и ще научите интересни рецепти.

* * *

Есенни плодове дебнат отвсякъде
Цитрусовите плодове - витаминни бомби
Как да избегнем стреса през есента?