Здраве и красота

Кашлица и нейното лечение

08.02.2005г. / 18 38ч.
Аз жената
Кашлица и нейното лечение

Есента и зимата са сезони, в които различните инфекции на дихателната система водят до появата на чести и продължителни кашлици, придружени в повечето случаи и с появата на храчки. Кашлицата е твърде важен симптом, на който трябва да бъде обърнато специално внимание. Тя се дължи на възпалително, механично, химично или топлинно дразнене по хода на дихателните пътища. Тя е много полезен защитен механизъм, чрез който дихателните пътища се освобождават, но може да бъде и вредна – разнася заразата от едно място на друго, създава условия за ненормално разширение на бронхите, особено ако е хронична. Различават се суха и влажна кашлица.

Сухата се явява както сутрин, така и вечер, при резки промени на температурата на въздуха, при пиене на студени и газирани напитки. При нея липсва секрет или той е оскъден и жилав. С такъв тип кашлица протичат началните фази на острите възпалителни заболявания на дихателната система.

Влажната кашлица е характерна за заболяванията на бронхите и белите дробове и се характеризира с отделянето на повече или по-малко количество секрети. Среща се при болестно разширение на бронхите, бронхит, пневмонии.

При възпаление на обвивката на белия дроб – плеврит, кашлицата може да бъде придружена и от бодежи в засегнатата страна. Кашлицата се наблюдава и при синузити – поради стичането на секрети от околоносните кухини надолу към трахеята и бронхите. В по-редки случаи се среща и при заболявания на хранопровода и гръкляна. Само пълното изключване на болестен причинител дава основание да се мисли за т. нар. неврогенна кашлица, която се явява при психични заболявания.

Кашлиците се разделят още на:

  • постоянни (при хронични бронхити, пневмонии, трахеити, туберкулоза);
  • периодични (например при бронхит при пушачи);
  • пристъпни.

В случаите на вирусна или бактериална инфекция (грип, грипоподобни състояния, бронхити, пневмонии) организмът не може да се справи сам и в помощ идват лекарствата, влияещи на кашлицата. В съвременната медицинска практика все повече се прибягва до медикаменти от природен произход, които да подпомагат извеждането на възпалителните секрети от дихателните пътища. Тези средства, при които се използва хилядолетният опит на човечеството, дължат своя ефект на оптималната концентрация на природните съставки в тях. Това ги прави аналогични по ефективност на химичните съединения. За пример можем да дадем “Тавипек”, който представлява пречистено етерично масло от специален вид лавандула. Тя, както е известно, се използва отдавна като ефективно отхрачващо средство. С нейна помощ жилавата секреция от бронхите и синусите се втечнява и активно се насочва към устната кухина и носа. Тавипек повишава и защитните сили на организма като по този начин ускорява процеса на оздравяване. Етеричното масло от лавандула има доказано антимикробно, противовъзпалително и общоукрепващо действие. Тавипек е подходящ както за лечение в първите дни на простуда и грип, така и като спомагателно средство към антибиотичната терапия при бронхити и синузити. Отличава се с бързо действие, много добра поносимост и може да се прилага продължително време. Предимствата на Тавипек са, че намалява или спира напълно кашлицата, без да има странични действия, а курсът на лечение е с ниска цена. Лекарството се предлага без рецепта в аптечната мрежа.

При кашлица се препоръчва и обилно пиене на топли течности – чай с лимон и мед, алкални минерални води. Пушенето трябва да се спре.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 9 години )
Кашлям вече трета седмица и няма ефект от никакви сиропи нито от този продукт! Вече не знам какво да правя! Личната ми лекарка явно не е особено компетентна! Писна ми вече! изписа ми някакви таблетки против алергия! изобщо не м инаправи кръцна картина или микробиология на гърлен секрет! просто нямам думи вече! Ако стане пневмония не знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Александър ( преди 11 години )
Надявам се, че написаното за "Тавипек" отговаря на истината, но колкото и да звучи убедително, като цяло, толкова неубедително ми звучи края на едно изречение: "а курсът на лечение е с ниска цена". Ако човек има доход от поне 1000 лева на месец, съм склонен да се съглася, но преобладаващо хората у нас докарват със зор 200-300 до 500 така, че аршина с който се мери е различен. Нищо лично, но човек трябва да бъде обективен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар