Здраве и красота

Алое Вера – лечебни и разкрасителни свойства

24.01.2011г. / 11 12ч.
Мария Дуковска
Алое Вера – лечебни и разкрасителни свойства

Чудодейното растение алое вера е познато от хилядолетия на човечеството със своите безбройни лечебни и разкрасителни свойства. Макар и да знаем отдавна за това прекрасно растение, медицината и науката все още изследват неговите благотворни отражения върху организма ни, за да можем да го използваме максимално ефективно.

Лечебни свойства:

Растението алое вера успешно лекува рани и заболявания като артрит, язва, запек, кожни изгаряния. Също така помага за редица кожни възпаления, псориазис, ухапвания, раздразнения. Успокоява кожата от обрив, причинен от памперси или превръзки, сърбежи, одрасквания с отровен бръшлян или коприва. Почиства и овлажнява кожата.

Състав:

Алое вера снабдява тялото ни с най-основните витамини, минерали и аминокиселини, необходими на организма да съществува. Съдържа витамините B, C, минералите калций, натрий, желязо, магнезий, манган, лецитин и цинк.

Разкрасителен ефект:

Не е тайна, че растението алое вера е основен помощник на дамите в разкрасителните процедури. Благодарение на неговите многобройни свойства, в най-употребяваните от нас продукти често се съдържа именно алое вера - душ гел, лосион за тяло, сапун, крем за лице и ръце, балсам за устни и други.

За дамите с чувствителна и лесно раздразнима кожа, предлагам да изпробват ефекта на една домашна маска с алое вера, краставица и кисело мляко. Сместа от тези три продукта ще успокои кожата ви, ще я направи по-гладка и свежа. Киселото мляко и краставицата почистват кожата в дълбочина, а алоето овлажнява и успокоява кожата. Маската се препоръчва да се прави един път в седмицата или на 10 дни.

Маска - начин на приготвяне:

Продукти: 4 супени лъжици от чист гел алое вера, 2 супени лъжици чисто кисело мляко, 6 супени лъжици сок от краставица.

Смесвате добре всички продукти, разбивате сместа и внимателно я нанасяте на лицето и врата. Оставяте маската да действа в продължение на 15-20 минути. След това се измивате с хладка вода, но съвсем леко, без да търкате кожата. Накрая завършете, измивайки се със студена вода, за да затворите порите. Изсушете лицето и врата с кърпа и сте готови с ново, по-чисто и свежо лице!

* * *

Магията на Алое Вера
Алое Вера срещу слънчеви изгаряния
5-те най-големи заблуди за кожата
Зимен крем за много суха кожа на ръцете
 

Коментирай