Здраве и красота

10-те най-вредни храни

04.08.2011г. / 22 08ч.
Аз жената
10-те най-вредни храни

Едва ли ще познаете коя е най-вредната, но трябва да признаем - не просто сме заобиколени от вредни храни, но сами ги приготвяме у дома и ядем. Какво да избягваме? Класацията градира от "ужасно" към "трагично":

10. Сладолед - няма човек, който да не обича сладолед, но днешният сладолед не просто е пълен със захар, транс мазнини, изкуствени оцветители и овкусители, а много от тях се смятат за невротоксични (увреждат мозъка и нервната система). Разбира се има и здравословни варианти - например домашен сладолед, но като цяло повечето сладоледи за опасни за здравето.

9. Зърнен и тортила чипс - след появата на генно модифицираните храни, голяма част от зърнените храни, които консумираме, са "увредени". Това води до бърза промяна на нивото на захар в кръвта, което може да забележите като честа смяна на настроенията, напълняване и раздразнителност. Повечето чипсове са пържени в мазнини, които са гранясали и могат да причинят възпаление.

8. Пица - не пицата въобще, а повечето, която масово се продава - например замразената пица. Тя е пълна с изкуствени тестени подобрители и консерванти. Направена е от бяло брашно, което е било "избелвано" и реагира в тялото ви също като захар, водейки до напълняване и дисбаланс на кръвната захар.

7. Пържени картофи - те не само съдържат транс мазнини, които са свързани с дълъг списък от заболявания, а имат и най-силната канцерогенна субстанция в храната – акриламид. Акриламидът се образува докато картофите се пържат на висока температура. За капак повечето мазнини, в които се приготвят картофите имат гранясало, което както вече споменахме води до възпаления. А възпаленията са фактор за много сериозни заболявания като например сърдечни болести, рак и артрит.

6. Картофен чипс - знаете, че е вреден, а знаехте ли, че в картофения чипс има най-голямо количество акриламид, който причинява рак?

5. Бекон - ежедневната консумация увеличава риска от болест на сърцето с 42% и диабет с 19%. Според изследване на Колумбийския университет в САЩ консумацията на бекон 14 пъти в месеца има връзка с увреждане на функциите на белия дроб и повишаване на риска от заболяване на същия орган.

4. Хот дог - повишава с 67% вероятността да се разболеете от рак на панкреаса. Една от съставките, която се намира в бекона и хот дога, тъй като са от обработвани меса, е натриев нитрит. Този канцероген е свързан с левкемията при децата и мозъчните тумори при бебетата. В България кебапчето в хлебче с лютеница е по-разпространено от хот дога, но то също е от преработено месо (ако въобще има месо).

3. Донът (поничка) - класическият американски сладкиш, около 300 калории бройката, който успешно става част и от нашата култура на хранене, е съставен от 35-40% транс мазнини - най-лошите мазнини, които можете да изядете. Транс мазнините причиняват здравословни проблеми със сърцето, мозъка и са предпоставка за рак. Това е сметката без още да включваме захарта и изкуствените подобрители.

2. Газирани напитки - според научно изследване едно кенче безалкохолно съдържа около 10 ч. л. захар, 150 калории, 30-55 мг кофеин и е натъпкано с изкуствени оцветители и сулфати. Само това би трябвало да ви накара да се замислите дали да пиете газирани напитки. Освен това безалкохолното е силно киселинно. Нужни са около 30 чаши вода, за да неутрализирате ефекта от една кола. Киселината е особено тежка за бъбреците, тъй като те трябва да я преработят. Костите са като резервоар за минерали. Алкалните минерали като калция отиват в кръвта, за да неутрализират киселината, което пък след време отслабва костите. Неслучайно газираното има общо с остеопорозата, затлъстяването, разрушаването на зъбите и сърдечните болести.

1. Диетични газирани напитки - те не само имат лошите страни на обикновените газирани напитки, но и съдържат аспартам. Аспартамът има връзка със следните здравословни състояния: приливи на страх, често преяждане и ненаситен апетит за захар, родилни дефекти, слепота, мозъчен тумор, болки в гърдите, депресия, замаяност, епилепсия, гадене, главоболие и мигрена, загуба на слуха, сърцебиене, хиперактивност, безсъние, проблеми с ученето, предменструален синдром, мускулни спазми, репродуктивни проблеми и дори смърт. Често ефектът от аспартама се бърка с болестта на Алцхаймер, синдром на хроничното гадене, епилепсия, Епщайн-Бар вирус, хорея на Хънгтингтън, хипотириодизъм, болест на Лу Гериг, лаймска болест, множествена склероза.

Никой не е умрял от сладолед или пържени картофки, но знаете, че в последните години химията в храните се увеличава, както и броят на хората, починали от сърдечни заболявания и рак. Може би има връзка.

Източник: Зелена планета (Planet Green)

Прочетете още:

Коментирай
8 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 8 години )
Според интернет трябва само на вода да го карам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 1 rate down comment
Драго ( преди 10 години )
Абе,хора стига сте се излагали ! Всяко нещо с което се прекалява е вредно.Културистите например се хранят само със здравословни храни,но има един лаф "*** като културист" и защо се употребява,защото прекалената липса на въглихедрати и други уж вредни съставки,води до,да го кажа с една дума - малоумие.Яжте,пийте и се веселете в границите на разумното и няма да имате проблеми.То ако вземете да слушате доктори, диетолози и куп други разбирачи,по-добре да си слагате въжето...Един приятел на дядо мипушеше по близо три кутии цигари на ден,пиеше всяка вечер по около 100 - 200 гр. алкохол,за здравословна храна едва ли трябва да говорим и почина на 96 години ! Така че,едва ли вредните храни и пороците са определение за здравословни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
( преди 10 години )
vseki sam re6ava kakvo da iade i po kolko,no za decata si vnimavaite kakvi bokluci kupuvate
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Веси ( преди 11 години )
а не не,лиляна, марули също не можеш да ядеш, защото са пълни с нитрати. Е, освен ако не си купиш къща на село и да ги отглеждаш сама. Нали в това се опитват да ни убеждават суровоядците. Като нямаме възможност да ядем био храна, трябва да напуснем работа, да си купим къща на село и да си отглеждаме плодове, зеленчуци и ядки. Според тях така изпълняваме природните закони, а те са да подчиним живота си на това да угаждаме на стомаха си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 5 rate down comment
Лиляна ( преди 11 години )
По тази логика хора спрете да ядете,яжте само марули,живейте здравословно за да ви бутне утре на тротоара пият шофьор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 4 rate down comment
vasil ( преди 11 години )
da i shte mi kajete,che molq vi se nikoi ot vas ne qde nito sladoled,nito pica,nito 6okolad abe aide molq vi se
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Сияна ( преди 11 години )
Аз най-много обичам газирано, а се оказва най-вредно. Не знам как да го откажа ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
валкото ( преди 11 години )
хехе, от всички тези, обичам само пържени картофи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 4 rate down comment
Здравко ( преди 11 години )
Слава бога, нито едно от тези неща не ям! Някак си липсват неща като подправките на Maggi, сланина, кървавица и т.н.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Камелия ( преди 11 години )
Направо съм в шок, почти всички любими неща са вредни... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време