Здраве и красота

Лунната енергия е в основата на красотата на индийките

23.11.2011г. / 10 58ч.
Ивет Лолова
Лунната енергия е в основата на красотата на индийките

Едва ли има жена (за мъжете не знам), която да не е въздишала и сигурно мъничко дори завиждала на красивите индийки от Боливуд. Индийските жени са много повече от обикновено красиви – вътрешно и външно. За нас – западните хора – те ни изглеждат непостижимо прекрасни, приказно очарователни и вълшебно тайнствени.

\n

В продължение на индийската тема Стела Христова разказа какъв е идеалът за женственост в индийската култура. Стела е педагог, от години се интересува от индийската култура, водеща е на различни курсове и семинари в университети в София и в страната, в галерии и студия.

Благочестие и морална чистота
Културната традиция на Индия има дълбоки корени още в свещените писания. Например „Ведите“ разказват за най-различни аспекти от живота на човек. Има дори дял, който е свързан с дарбата или т. н. личен дълг, личното ни призвание, било то като жени, мъже, съпруги, майки, различната социална роля на всеки.

\n

Първото и основно качество на една индийска жена е нейното благочестие и морална чистота. Във философския трактат „Бхавагад Гита“ са описани някои качества, които жената, ако разгърне, развива своята божествена, духовната си природа. Това са търпението, постоянството, устойчивост да развива интелигентността си, да учи непрекъснато, да притежава изящна и премерена реч – умението да комуникира по един мек, приятен начин и разбира се, да се грижи за своята външна и вътрешна красота.

\n

Начинът по който изглеждаме влияе на нашето съзнание и себеусещане. Затова индийката се облича красиво и гримира красиво.

За лунната и слънчевата енергия
Има една интересна философска идея във „Ведите“ – мъжът притежава слънчева енергия – мъжката, а жената – лунна енергия – женската. Ние можем да бъдем щастливи само когато живеем по предназначението си, като съхраняваме и развиваме нашите предопределени с раждането ни енергии.

Как се култивира женската енергия?
Женската енергия се култивира чрез красота и чрез изкуствата. Неслучайно в Индия малките момичета, когато посещават училище, задължително изучават йога, класически танци, рисуване и изящни изкуства.

Следва продължение за символиката на цветовете в Индия и ролята на традиционното женско облекло – сари.

На снимката е българско момиче, което се е преобразило в красива индийка. Направена е по време на ателие, водено от Стела Христова и Ася Иванова за женствеността в индийската култура и преобличане в сари.

Прочетете още:

Коментирай