Здраве и красота

Как да се спасим от цъфтеж на косата през зимата?

06.01.2012г. / 12 08ч.
Вергиния Генова
Как да се спасим от цъфтеж на косата през зимата?

През зимата на всички ни се иска да има повече цъфтящи растения у дома, но не и цъфтящи коси. Всяка жена знае за неприятното раздвояване и разтрояване на косъма, косата се къса, изтощава и в крайна сметка изглежда зле. Гледаме се в огледалото и се питаме: какво може да се направи за този проблем, но ако може пълната промяна да се случи на минутката. В повечето случаи не става, но можем да променим много неща.

Редовно да подрязваме крайчетата на косата си
Всички знаем, че трябва да подрязваме цъфналите крайчета на косата, в зависимост от растежа, всеки месец или на няколко месеца.

Диета, но каква?
Всички си мислим, че диетата е лишения, но не... за да имаме красива коса, трябва да храним тялото си с достатъчно качествени продукти. Ако искаме да имаме здрава и лъскава коса, трябва да се храним преди всичко здравословно. Според някои изследвания мъжете избират жената по косата – ако тя е красива и буйна, значи жената е здрава и може да създаде поколение. Това е чисто животински инстинкт да подушиш гривата, но ето че влияе при избора на жена, дори в XXI век. Затова е добре всеки ден да похапваме храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти: пресни зеленчуци и плодове, бобови храни, ядки, протеини от растителен произход. Ако може да изключим от менюто си консервите, пържените, пикантни и мазни храни.

Вода – повече вода!
Да пием повече вода. Водата е здраве, както за тялото, така и за косата ни. Не бива да го забравяме!

Витамини
Ако не можем да си набавим достатъчно витамини от храната, то е добре да ги приемаме отделно.

Да не изсушаваме прекалено косата
Косата не обича да се подлага особено много на топлинна обработка. Прекалено честото използване на маша, сешоар, преса за коса са откровено вредни. Изводът е да не прекаляваме с прическите.

Да използваме по-малко шампоани
Шампоани – редовната употреба изтощава косата.

Да използваме балсами и маски за коса
Добре е да се подбират дълбоко хидратиращи балсами и маски за коса, ако косата ни се нуждае. Домашните маски с бадемово масло или зехтин действат благотворно и подхранват косата. Добре е след като престоите един час с маска на главата, да изплакнете косата с кисело мляко.

Прочетете още:

Коментирай