Здраве и красота

Черният ни дроб е в опасност

09.03.2012г. / 09 41ч.
Аз жената
Черният ни дроб е в опасност

Съвременният живот е бърз, динамичен и неподвластен на традиции. До началото на миналия век всекидневието е било повторяемо в рамките на поколения – детето е следвало начина на живот на своите дядовци и прадядовци. Част от това всекидневие е била и консумацията на храни и напитки. Това, което консумираме днес обаче е различно – и като съставки, и като рецептура, и като честота. Телата ни не еволюират толкова бързо, колкото индустриите, обаче, и затова често сме свидетели на хранителни алергии, промени в метаболизма и други т. нар. болести на цивилизацията. Освен хранителните навици, значително се е променил и ритъмът на живот. Домашната храна е по-вкусна, по-хранителна и по-полезна, но за съжаление все по-трудно достъпна, особено в динамичния ни стресов ден. В резултат консумираме храни, които са с лоша хранителна стойност и се усвояват по-трудно от организма.

Един от важните органи в човешкото тяло е черният дроб, който се грижи за пречистването на цялото тяло. Дори и при балансирането на всички хранителни групи – белтъчини, мазнини и въглехидрати, те се преработват основно в черния дроб и черният дроб е нужно постоянно да наваксва. Постенето е изключително подходящо, защото освен всички тежки храни, забранява и приема на алкохол. То е било препоръчано не само като религиозен обред, а основно като здравословна „почивка“ за черния дроб. В забързаното ни всекидневие този здравословен ритуал е отпаднал и черният ни дроб се натоварва без почивка.

Решение е приемът на препарат за подобряване функционирането на черния дроб. Има различни такива препарати, като някои от тях се купуват без лекарско предписание. Пречистеният екстракт от соя, например, под формата на „есенциални“ фосфолипиди, доставя на черния дроб абсолютно идентични по химическа структура и действие с произвежданите в черния дроб на човешкото тяло фосфолипиди. Те са съставна част от мембраната на клетките и имат няколко основни функции – защитават клетката от различни външни влияния, участват в транспортните й процеси, осигуряват течливост на мембраната и нейната гъвкавост и най-важното – нормализират нарушената чернодробна функция и спомагат за регенериране на чернодробната тъкан. Соевият лецитин намалява натрупването на мазнините в черния дроб и помага за изгарянето им и забавя синтеза на холестерола . Соевите фосфолипиди помагат за по-добрата работа на този важен орган и са напълно безопасни – не са познати състояния на отравяне или предозиране.

Къде е твоят черен дроб? – страница във Фейсбук

Коментирай