Здраве и красота

Безопасна ли е ваксината за рак на маточната шийка?

24.04.2012г. / 18 11ч.
Ивет Лолова
Безопасна ли е ваксината за рак на маточната шийка?

80 милиона дози от ваксината срещу рак на маточната шийка са продадени в света, у нас – 35 000

Във връзка с обявеното начало на Национална програма за първична профилактика за рак на маточната шийка, ето какво сподели доц. д-р Милко Сираков, директор на 3-та гинекологична клиника по Репродуктивно здраве на АГ „Майчин дом“.

Каква е гаранцията че ваксинираните жени няма да се разболеят от РМШ?
Това е единственият въпрос, който не е ясен по отношение на двете ваксини, тъй като те са на пазара от 9 години. На определен контингент жени ежегодно се прави проучване за силата на имунитета и засега данните не сочат, че той намалява. Направен е математически модел, който дава гаранция и на двете ваксини, че минимум 20 години силата на имунитета няма да намалява. От там нататък дали след тези 20 години имунитетът няма да започне да спада, това още не знаем. Има детски ваксини, след които после цял живот не се разболяваме. Но дори и да се окаже, че след 20 години имунитетът започне да спада, ще се наложи да си направим реимунизация.

Всеки сам ли ще си купува ваксината, а личният лекар ще му я поставя?
Точно какъв ще бъде механизмът, не знам. Предстои дълга програма на съгласуване. В тази програма точно е регламентирано кой изписва ваксината, кой я купува, но дали ние ще си я купуваме от аптеката, пък после ще ни връщат парите, тези технически подробности тепърва ще се доуточняват.

В някои страни се препоръчва ваксиниране между 11 и 25 години. Защо у нас препоръката е между 12 и 25 години?
Долната граница е горе-долу еднаква, може би се има предвид, че при тях момичетата започват полов живот на 11 години, не знам. По принцип фирмите залагат граница от 9 до 55 години. У нас е приета възрастта 12-25 години. Не че след 25 години жената не може да бъде имунизирана, просто след тази възраст силата на имунния отговор намалява. Също така най-добър ефект има ваксината, ако тя се направи още преди момичето да е започнало полов живот.

Трябва ли тази ваксина да стане задължителна?
Трудно е да се каже. По принцип аз съм „за“ всякакви ваксинации, така че моето лично мнение е, че да, трябва да стане, както са задължителни ваксините за детските болести. Все пак детските болести са нещо масово – като стане масова епидемия, много деца се разболяват и много умират. Там ситуацията е по-драматична и непосредствена – заразяваш се, разболяваш се и евентуално някои от тях умират. Докато тук се заразяваш, а умираш да кажем след 15 години, затова е трудно да се препоръча тя да стане задължителна.

Кажете няколко думи за страховете от ваксината? Обосновани ли са?
Страховете са най-вече свързани със страничните действия на ваксината. Носят се най-различни слухове. В международното пространство от време на време се появяват съобщения за смъртни случаи, които свързват с ваксините за РМШ. Но ако се задълбочи човек в статията, която споменава, че е имало смъртен случай от ваксината, ще види, че няма представени доказателства, че смъртта има някаква връзка с ваксината.

Как е направена тази ваксина?
Някои от старите ваксини са били създадени от убити вируси, бактерии, които се вкарват в тялото. В случай, че теоретически някой каже, че бактериите може и да не са били напълно мъртви или са били полумъртви, детето може да се зарази от същата болест.
При ваксината срещу човешкия папиломен вирус това е изключено да стане, тъй като тук не става дума за убит вирус, а за изкуствено създадена обвивка на вируса. Белтъците на обвивката на вируса са Л1 и Л2. Л1 е повърхностния, Л2 е скелетът, който поддържа Л1. По рекомбинантен начин, абсолютно изкуствено са създадени тези два белтъка, от тях са създадени вирусоподобни частици, които се вкарват във вид на концентрация.
Вирусът има Л1 и Л2, да кажем като бобче, но вътре има ДНК, която е заразната материя. Когато вирусът влезе, това ДНК започва да се размножава и оттам нататък започва заразяването. Това празно топче белтък – Л1 – как си представяте да зарази някой? Изключено е да се зарази, защото ваксината няма нищо общо с вируса – освен, че белтъкът е същият като обвивката на вируса и той създава антитела, които после блокират вируса, когато момичето се срещне с него.
От тук практически не може да има странични реакции. Зачервяванията и сърбежът са естествена реакция на тялото при всяка инжекция. Затова не може да има опасения.
Този белтък по никакъв начин не предизвиква нито алергични реакции, нито има някакви въздействия върху целия организъм – да речем да възпрепятства бъбреците например. Няма механизъм, който да обясни нито един смъртен случай след поставянето на тази ваксина. Макар, че има някакви съвпадения – представете си при 80 милиона дози има 10 проблемни случая – което е изключително малко.
Слуховете за вредата от ваксините са инспирирани най-вече от тези течения на групи от хора, които са против ваксините изобщо – включително в българските форуми циркулира тази тема. Например сред ромската общност някой беше пуснал слух, че имунизирайки ромчетата, ние ги стерилизираме.

Човешкият папиломен вирус посещава и мъжете, при тях опасно ли е?
При мъжете няма заболяване, което да се лекува, те са само преносители. Затова и в световен мащаб никъде не се практикува да се имунизират мъжете.
Има друго нещо – така наречените полови брадавици или кондиломи, може да се намерят при мъж и той да ги пренесе на жената при полов акт, но те нямат нищо общо с папиломния вирус.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
д-р Иван ( преди 11 години )
Това, че автора на статията не знае, че кондиломите се причиняват от същата група HPV вируси е много страшно за неговите пациенти и клиниката която ръководи. Подобно незнание би довело до поправка всеки студент по медицина на изпитите по микробиология и дерматовенерология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Христо ( преди 11 години )
Важно предупреждение относно HPV-ваксината Gardasil (Cervarix, Silguard)!http://***.youtube.com/watch?v=m6LXtyhhPdI&feature=share Забележка: Видеото е изключително важно, но съдържа стара информация. Според статистика, поместена на сайта http://truthaboutgardasil.org/ официално признатите смъртни случаи на млади момичета след ваксинация срещу рак на маточната шийка, са 103! Реалните смъртни случаи обаче са в пъти повече, тъй като много жени и млади момичета са умрели впоследствие от тежки заболявания и рак в резултат на самата ваксина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Христо ( преди 11 години )
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ЖЕНИ И МОМИЧЕТА!Молба до ДАНС във връзка с HPV-ваксината:http://***.facebook.com/groups/AerosolCrimes/doc/319627451411924/ВНИМАНИЕ !!! Ваксината срещу рак на маточната шийка - изключително ОПАСНА !!!http://***.facebook.com/groups/AerosolCrimes/doc/179643682076969/ЧЕРНИЯТ СВЯТ НА ВАКСИНИТЕ - КАКВО НЕ ПИШЕ НА ТЕХНИТЕ ЕТИКЕТИ?http://***.facebook.com/groups/AerosolCrimes/doc/186087714765899/За контакти и повече информация: Христо Цанковskype: hi.tsankove-mail: hi.tsankov***gmail.comfacebook: ***.facebook.com/hi.tsankov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар