Здраве и красота

Най-странните човешки фобии

14.05.2012г. / 08 58ч.
Аз жената
Най-странните човешки фобии

За последните 12 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти. През 1996 г. те са триста, а към днешна дата цели 1030.

Проучване на британски специалисти в областта на медицината втрещи с констатацията, че близо 66 на сто от хората на Албиона, които използват мобилни телефони, изпитват страх да не останат без тях. Една от най-модерните болести може да бъде намерена в енциклопедията като номофобия, съобщава Dnes.bg.

Покачила се е и средната световна „норма на тревожност“ – от 10 на 25%. Това означава, че всеки четвърти човек страда от някакъв тип невроза – твърдят британски специалисти.

Някои от най-любопитните и странни фобии са:

Паник атаки, когато го няма телефона

Паник атаки, треперене, потене и гадене, това се случва на страдащият от номофобия, когато телефонът не му е подръка или батерията му пада. Специалистите алармират, че сте загазили, ако натрапчиво проверявате по джобове и чанти, за да напипате GSM-а си.

Номофобията се среща 9% по-често при жените. Едно от обясненията е, че представителите на силния пол обикновено имат още един резервен телефон.

В метрото? Не, мерси!

Много от жителите на метрополисите в Западна Европа, САЩ, Япония и Москва изпитват страх например да се возят на релси в градски условия и не влизат в метрото.

Парадоксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен шофьор или пък по лоши пътища.

Страх от копче

Сред често срещаните у българина фобии е тази от копчета. Част от обясненията може да бъде намерено в съновника. Скъсаш ли го – ще се разделиш с приятел. Изгубиш ли копче – ще се скараш с много близък човек. Обличаш ли дрехи без копче – конфликти в семейството. За неврозните суеверници има два варианта – или да не вярват на сънища, или да залагат само на циповете.

Сред най-често срещаните фобии са тези от животни: от пчели (апифобия), кучета (кинофобия), от котки (айлурофобия). От последната си патят най-често жените, но най-известният шубелия от маченца е императорът, завладял цяла Европа – Наполеон Бонапарт.

Сред модерните фобии са и страхът от числото 13 (трискайдекафобия), от всичко ново (неофобия), от малки предмети (микрофобия), от божията намеса в съдбата (теофобия), от безкрайността (апейрофобия)...

Може би най-странно звучи името на страхът от произнасяне на дълги думи. Нарича се хипопотомомонстросесквипедалиофобия.

За финал обаче ви оставяме фобофобията. Тя е страхът от възникване на фобии. Можеш да ги прихванеш само като четеш за тях.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време