Здраве и красота

Коя е твоята кръвна група?

22.08.2005г. / 10 23ч.
Аз жената
Коя е твоята кръвна група?

Кръвните групи? Толкова важни – особено когато говорим за бременност или при някои ситуации, налагащи преливане на кръв. Колко от нас знаят своята кръвна група? Колко носят картонче с кръвната си група в себе си, което би ускорило кръвопреливане по спешност и може да спаси живот?

Карл Ландстейнер специфицира за първи път кръвните групи и през 1930 година получава Нобелова награда по медицина за това си откритие. Различията в кръвта на хората от различните кръвни групи е в наличието или отсъствието в кръвните клетки на определени протеинови молекули – антигени и антитела. На този принцип се различават четири групи кръв: 0, A, B, AB.

Каква съвместимост има между различните кръвни групи?

Нулевата кръвна група се нарича още "универсален дарител". Този, който е от тази група може да дари на всеки, но на него може да се прелива само такава кръв. Около 45% от населението на планетата е с кръвна група 0.

Кръвна група A може да приема от 0 и от A, а да дарява на A и AB. Такива са около 40% от хората.

Кръвна група B може да приема от 0 и от B, а да дарява на B и AB. Такива са около 15% от хората.

Група AB е най-облагодетелствана, защото може да приема от 0, A, B и AB, но да дарява само на AB. Тя е и най-малобройната, според специалистите 0 най-младата.

Коментар от Мила Р., Плевен: "В момента съм бременна и имаме несъвместимост. Аз съм B отриц, а половинката ми е A полож. Между двете бременности имам и спонтанен аборт, предполагам, че сте наясно, че много рядко поставят Анти Д имуноглобулин. Чак сега разбрах, че след всяка бременност е задължителна тази ваксина, но уви, още живеем в друг свят, а не в цивилизования."

Коментирай