Здраве и красота

Сърцето или стомаха?! Пазете и двете!

27.07.2012г. / 13 20ч.
Аз жената
Сърцето или стомаха?! Пазете и двете!

Ацетилсалициловата киселина (АСК) е позната на всички като средство за облекчаване на болката и лек срещу висока температура и настинка. Тя обаче има и други ползи за здравето.

Приемана в значително по-ниски дози, ацетилсалициловата киселина се използва за предпазване от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти.

Близо половин милион българи пият всеки ден таблетки за сърце, които разреждат кръвта и предпазват от инфаркт. Таблетките за сърце съдържат ниско дозирана ацетилсалицилова киселина (АСК), която има свойството да потиска образуването на кръвни съсиреци (тромби) и така предотвратява запушването на важни кръвоносни съдове.

Доказано е, че антитромбоцитната активност на ацетилсалициловата киселина се постига в дози между 75 и 100 мг на ден. По-високите дози не намаляват риска от инфаркт или инсулт в по-голяма степен, но увеличават още повече рисковете за стомашно-чревния тракт.

Американският колеж по кардиология, Американският колеж по гастроентерология и Американската сърдечна асоциация изразяват единодушно мнение, че за дългосрочно лечение ацетилсалициловата киселина не трябва да се предписва в дози по-високи от 81 мг на ден.

Проучвания показват, че при продължителен прием на ниски дози ацетилсалициловата киселина рискът от инфаркт и инсулт намалява с около 25%.

Приемът на нискодозирана ацетилсалицилова киселина предотвратява „слепването“ на тромбоцитите и вероятността да се оформи тромб или съсирек, който да запуши важен кръвоносен съд. Това от своя страна намалява риска от възникване на сърдечносъдови инциденти.

Редовният прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина потиска образуването на ензима циклооксигеназа 1 (COX – 1), който е ключов при синтеза на ТXA2 (тромбоксан А2) – вещество, което засилва склонността на тромбоцитите да прилепват един с друг. Освен с агрегацията на тромбоцитите, COX – 1 е свързан и с друга важна функция в организма, а именно – поддържане целостта на стомашната лигавица. Постоянното дезактивиране на този ензим води до потискане на естествената защитна способност на стомаха. Ето защо, ниските дози ацетилсалицилова киселина (НД АСК) имат нежелани ефекти върху горния гастроинтестинален тракт.

Нискодозираните таблетки ацетилсалицилова киселина (НД АСК) обикновено се приемат цял живот от хора, които са изложени на висок сърдечносъдов риск. Те трябва да се пият редовно, защото защитата за сърцето е налице само докато се взима ацетилсалицилова киселина. Спирането увеличава риска от инфаркт или инсулт, и то още на първата седмица.

Проблем със стомаха!

Наред с доказаните ползи от прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина за протекция на сърцето, има и сериозни рискове, свързани с развитие на язва на стомаха и дванадесетопръстника и техните усложнения като кървене и перфорация.

Въпреки че има таблетки ацетилсалицилова киселина със специална обвивка за защита на стомаха, се оказа, че те не намаляват риска от язва и гастроинтестинални усложнения. Проучвания сочат, че 60% от хората, които взимат всеки ден таблетките за сърце получават множество стомашни ерозии. Хората на терапия с ацетилсалицилова киселина често развиват язва на стомаха или на дванадесетопръстника. В 20% от случаите те нямат оплаквания, въпреки че язвата е вече налице. Това е коварна ситуация, в която може да се стигне до стомашен кръвоизлив, без дори човек да е подозирал, че има проблеми. В 30-40% от случаите, кървенето от стомашно-чревния тракт може да завърши фатално. Това може да се случи, ако няма специализирано болнично заведение наблизо, тъй като кървящата язва изисква спешна лекарска намеса.

Има ли риск за вашия стомах?

Ако сте над 60 години и пиете постоянно ацетилсалициловата киселина за протекция на сърцето, непременно помислете за защитата на стомаха си. Ако вече сте имали язва или кървене, имате оплаквания от киселини и парене зад гръдната кост, както и ако приемате противовъзпалителни лекарства (за облекчение на ставни болки), рискът да развиете язва и да получите кървене е много висок. Консултирайте се с вашия лекар и, ако е необходимо, посетете гастроентеролог.

Някои пациенти могат да получат стомашни проблеми скоро след започване на лечението, дори и ако преди това не са имали оплаквания, свързани с гастроинтестиналния тракт. Лекарите предупреждават, че рискът от сериозен кръвоизлив от стомашно-чревния тракт при прием на нискодозирана ацетилсалицилова киселина е постоянен и за това профилактиката с ниски дози ацетилсалицилова киселина трябва да бъде съчетана с предпазване на стомаха при хората с повишен риск.

Комбинираната защита за сърцето, мозъка и стомаха

Симптомите от страна на горния гастроинтестинален тракт (киселини, парене, болки зад гръдната кост) са една от основните причини пациентите да спират приема на ацетилсалицилова киселина по собствено решение и без консултация с лекар. Важно е да се отбележи, че това може да доведе до значително повишаване на риска от инфаркт или инсулт. Ето защо най-актуалните международни ръководства препоръчват комбинирана протекция, която осигурява защита едновременно на сърцето, мозъка и стомаха като намалява значително риска от възникване на язва, кървене или перфорация.

Комбинираната сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция в едно ще помогне на пациентите, нуждаещи се от непрекъсната грижа за сърцето и мозъка и са изложени на повишен риск от язва.

Това лечение намалява риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника с около 85%, така че пациентите да имат постоянен стомашен комфорт и да не бъдат изложени на риск от внезапно стомашно кървене.

На 56-ата си годишна научна сесия, Американския колеж по кардиология представи проучване, което демонстрира, че при пациенти, нуждаещи се от продължително лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина, приемането на комбинирана терапия осигурява баланс между ефективност и предотвратяване на сериозни нежелани ефекти от страна на гастроинтестиналния тракт.

Не е сложно – просто е важно да се запомни: ако ви е предписана профилактична терапия с ацетилсалицилова киселина, но имате и оплаквания от рода на киселини, парене или болки в стомаха, консултирайте се с лекар и го попитайте за възможностите за комбинирана протекция.

Коментирай