Здраве и красота

Здравословен навик: 5 минути релакс през час

27.08.2012г. / 12 34ч.
Аз жената
Здравословен навик: 5 минути релакс през час

Сънят и почивката са от огромно значение за здравето ни, но само ако ни се случват всеки ден.
    
Сънят е най-важната „храна“ за човешкия организъм. Той възстановява най-бързо необходимата доза енергия, за да живеем пълноценно и да имаме крепко физическо и психическо здраве. Макар и активен физиологичен процес (многократно е доказано, че дори докато спим, всички системи в огранизма работят, някои от тях нормално, други – със забавен темп), сънят възпроизвежда жизнено важни за имунитета ни компоненти като хормона на растежа (подпомагащ регенерацията на клетките) и белтъците (основен състав на клетката).

Сънят способства за повишаването двигателна и нервната активност, възстановява основните механизми на обмяната на веществата, намалява разхода на енергия и ви помага да дообработите информацията, която сте възприели на предишния ден и не сте успели да усвоите. Неслучайно съществува поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“ – защото сънят ви помага да „смелите“ новините и да ги усвоите – т.е. да ги подредите на рафтовете на собствената ви ценностна система, за да знаете как да ги приложите в бъдеще и да реагирате адекватно, ако това се налага.

Естествено, стресовият начин на живот днес не позволява на много от нас да си починем пълноценно – страдаме от безсъние, сънуваме кошмари, не можем да се освободим от напрежение и размисли за онова, което предстои да свършим. Най-добрият начин да се преборим със стреса, е да се опитаме да се откъснем от мислите за ангажиментите ни, когато извършваме основните ни биологични функции – когато пием вода, когато се храним, когато правим секс..., защото в противен случай не можем да усвоим необходимите елементи от всяко едно действие и да извлечем ползата от него. Нито да му се насладим подобаващо и да получим неговата добавена стойност. Когато успяваме да се абстрахираме от мислите за работа или актуални проблеми, докато пием вода или ядем например, постепенно нормалният ритъм на организма ще започне да се възстановява. И това ще доведе и до по-добър сън. Не по-малко важни за добрия сън са физическото натоварване (било то просто под формата на разходка с кучето в парка или един хубав секс) и духовната храна – необходимо е да отделяме време за нашите хобита, за онези занимания, които ни доставят радост.

Ако почиваме редовно, макар и по малко и отделяме дори само по 5 минути през един час за релакс, ще се чувстваме много по-добре, ще бъдем много по-работоспособни и ще спим по-добре. Можете да изслушате една любима песен или да прочетете някое стихотворение; можете да разгледате програмата за кината или да початите в социалните мрежи... няма значение. Важното е да се занимаете с нещо, което ще ви разсее от конкретните ангажименти, с които сте се захванали и ще „проветри“ мозъка ви, за да можете после да се фокусирате върху работата си още по-добре и да имате по-висока ефективност. Респективно по-добрите резултати ще ви накарат да се почувствате удовлетворени от себе си и това ще ви донесе и по-пълноценна почивка, по-спокоен сън. Защото не е толкова важно количеството на съня, а неговото качество.

Минималните часове сън за един възрастен са между 6 и 8. За децата приблизително 2 пъти повече – между 10 и 12, а кърмачетата имат нужда от 14 до 18 часа сън заради интензивните си растеж и развитие.

Съветите даде Милена Атанасова – психолог и експерт по комуникации към Fine Line.

Втора част на статията за съня прочетете тук.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота