Здраве и красота

Пешеходна разходка за здраве и дълголетие на Световния ден на ходенето

Ползите от пешеходното ходене за сърцето и белия дроб

03.10.2012г. / 09 17ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 6 октомври честваме Световния ден на ходенето. Българска асоциация „Спорт за всички“ организира за 20-ти пореден път в цялата страна различни мероприятия.

Тази година, 2012, домакин на централната проява на Световен ден на ходенето ще бъде гр. Плевен, като официалният му старт е от 10 часа в парк „Кайлъка“ – спирка „Моста“.

Събитието ще се проведе в още 17 общини от цялата страна, които са пуснали предварителни заявки. На много места са планирали туристически маршрути с различна трудност, за всички възрасти и хора с различна степен на физическа подготовка.

Идеята на асоциацията е да привлече повече желаещи за системни занимания с ходене за здраве. Ходенето помага за поддържането на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечносъдови заболявания. Кампанията има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, не изисква финансови средства.

Световният ден на ходенето се провежда ежегодно в целия свят от 1992 година, когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн и други видни личности. В България се провежда ежегодно от 1993 година в цялата страна.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай