Здраве и красота

Учени се намесват в гените, за да лекуват наследствени болести

24.10.2012г. / 17 41ч.
Снежана Проданова
Учени се намесват в гените, за да лекуват наследствени болести

Здравословните ни проблеми зависят както от външни фактори, така и от гените ни. Ако топлите завивки, чаят и почивката ще ни помогнат, когато имаме настинка, то много по-различен е случаят с диабета, астмата и други наследствени болести.

Учени обаче са разработили нов вид анализ, който определя генетичната предразположеност към наднормено тегло като имат предвид как организмът преработва различните видове храни. Целта е да се идентифицират частите от наследените гени, които отговарят за морфологията, и да пригодят храненето към тези наследствени фактори. На всеки, който желае, може да бъде направен този тест с цел да се създаде персонална диета в сходство с генетиката.

Този метод на изследване на гените е много ценен, защото могат да бъдат анализирани не само гените, свързани с преработката на хранителните вещества, но и тези, които имат общо със здравето на сърдечносъдовата система. Идеята е чрез опознаването на генетичния профил на човека, да се разработят методи за откриването, манипулирането и излекуването на наследствени заболявания.

В медицината тепърва ще се разработват нови и по-добри методи на лечение. Мнението, че не е редно да се намесваме в гените на живите организми, понеже така променяме естествения ход на еволюцията, се противопоставя на подобни разработки. Редно е да се има предвид моралния фактор – стане ли въпрос за човешки живот, всеки метод на лечение се цени.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай