Здраве и красота

Няколко рецепти за домашна козметика с растителни масла

Чудесата на зехтина и олиото в домашната козметика

01.11.2012г. / 09 22ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Няма да ни навреди, ако използваме зехтин и олио в козметичните си домашни рецепти,

Свързани статии

но още по-голяма полза ще получим от не толкова популярните в кулинарията масла като масло от гроздови семки, царевица, авокадо, пшеничен зародиш, бадемово и др. Докато с обратното не експериментирайте – не прилагайте козметичните масла в готварските рецепти.

За кулинарни нужди маслата трябва да са преминали специална обработка – на допълнително пречистване, освобождаване от силния мирис и вкус. За козметичните нужди маслата са силно концентрирани, от небелени и студено пресовани семена, преработени от най-качествените продукти.

Скраб за тяло, пети, пръсти на ръцете и устните
1 с.л. зехтин или друго масло и малко захар, по желание може да прибавите съвсем малко лимонов сок.

За устни
Растителните масла чудесно заместват блясъка за устни.

За овлажняване кожичките на ноктите
Не е нужно да купувате скъпи специализирани течности – с малко памуче третирайте кожичките на ноктите, когато правите домашния си маникюр.

Маска за ръце
Нанесете малко количество растително масло върху ръцете, разтъркайте добре и сложете памучни ръкавици. Докато гледате телевизия ръцете ви ще станат меки и нежни.

За разгримиране
Свършило ви е тоалетното мляко, на гости сте или на почивка, а се налага да свалите грима си. На памучно тампонче сипете малко растително масло – използвайте за очите, устните и цялото лице. Ако кожата ви стане много мазна, измийте я със сапун.

Лекарство за сухи лакти и пети
След като сте ги третирали с топла вана и скраб, намажете сухите участъци с чисто растително масло.

За сухи краища на косата
Отново сте на почивка или просто ви е свършил балсамът – разтрийте краищата на изсушената коса с малко количество растително масло.

Коментирай