Здраве и красота

„Пийте вода!“ – но колко точно?

Определете здравословното за вас самите количество вода

14.11.2012г. / 09 54ч.
Снежана Проданова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Майки и баби постоянно повтарят на децата си колко е важно да се пие вода редовно. Слагат им шише в раницата, настояват да пият по време на учебен час, защото се подобрявала мозъчната дейност. Самите те пият големи количества вода – дали за да отслабнат, или с друга цел. Литър, литър и половина-два – всеки твърди различно. Не е трудно да се сетим, че едно количество вода няма как да е правилното за отделните хора. От колко вода се нуждае организмът ни в действителност?

Свързани статии

Водата е жизнено важна за правилното функциониране на тялото ни. Благодарение на нея се регулира телесната температура и пренасянето на хранителни вещества до клетките. Дехидратацията (обезводняването) може да предизвика главоболие, липса на енергия и загуба на съзнание.

За да имаме някаква представа какво количество вода трябва да приемаме, е нужно да имаме предвид следните фактори:

  • Хранителния режим. Повече от четвърт от количеството вода, което приемаме дневно идва от храната. Плодовете и зеленчуците са много богати на H2O, когато алкохолът има способността да дехидратира.
  • Физиологията. При нормални обстоятелства, едно дете на 10-11 години, което тежи 30 килограма не би имало нужда от същото количество вода, като 80-килограмов зрял мъж.
  • Физическата активност. В зависимост от дължината и интензивността на тренировките ни, тялото ни губи вода в различна степен. Важно е да сме добре хидратирани, докато спортуваме, защото могат да се появят мускулни крампи и разтягания.
  • Потенето. Потенето при хората е различно. Тук условията са ясни – колкото повече се потите, толкова повече вода трябва да приемате, за да компенсирате загубите.
  • Цветът на урината. Урината с по-тъмен цвят означава дехидратация. Когато забележите подобно нещо, погрижете се да вкарате в норма количеството вода в тялото си.
Коментирай