Здраве и красота

Истини и митове за красотата

Откъс от книгата „Какво знаят жените“ от Мишел Джаксън и д-р Джулиет Бресан

28.11.2012г. / 15 23ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Като жени винаги търсим тайните на красотата на нашите жени идоли, които обожаваме. Изкушаващо е да повярваме, че можем да изпълним високите стандарти на живота на звездите, но истината е, че богините от червения килим полагат сериозни усилия, за да се появят на кориците на списанията. Истинската красота е толкова по-лесно да се постигне във всекидневния живот, а и не е необходимо всички жени да стоят неподвижно и да чакат фотографа да ги снима, за да може после целият свят да се вглежда в снимките им по списанията в търсене на недостатъците им. Открийте какъв е вашият личен стил на живот и изкарайте на бял свят красотата си. Ще видите колко освобождаващо и вдъхновяващо е това.

Ако има нещо във вашия вид, което сериозно ви притеснява, помислете внимателно защо това е така и какво се надявате да получите от промяната му. В днешно време пластичната хирургия и дерматологията са изключително напреднали, но доста скъпи и могат да бъдат и болезнени. По лицето ви има повече нервни окончания, то е по-чувствително и изразително от всяка останала част на тялото ви, така че обмислете добре, преди да се впуснете в подобна промяна. Не забравяйте нещо много важно: другите рядко ни виждат по същия начин, по който ние се възприемаме. Най-важното е да бъдете верни на себе си и да усетите нужната сила, за да промените това, което не харесвате в себе си, и да обикнете това, което не можете да промените.

Понякога нашите приятелки ни дават най-добрите съвети за красота, от които се нуждаем. Простичките рецепти могат да променят значително външния ни вид. Не е необходимо да харчим огромни суми за кремовете на звездите. Най-мъдри и полезни могат да се окажат най-обикновените и лесни съвети за красотата.

*

Мисля, че най-важно е да бъдеш чиста и спретната. Простички дрехи, нищо странно, неудобно, тясно или развлечено. Чиста коса, добра прическа, здрава кожа, оформени нокти и топла усмивка, за да приветстваш деня. Тогава слагам очилата си, поглеждам се в огледалото и казвам: „Ти си фантастична!“
Криси, данъчен специалист, Охайо, САЩ

*

Защо блондинките се забавляват повече? Блондинките могат да си спестят допълнително измиване на косата, когато е започнала да се омазнява, като просто втрият в нея малко талк. И това е само един от примерите за нещата, които улесняват дамите с руси коси!
Карен, 32 г., фризьорка, графство Дъблин, Ирландия

*

Бледото също е красиво: чудесно е, че има хора, които не се поддават на натиска на медиите и не смятат, че е задължително всички да имаме тен. А някои девойки се превръщат доброволно в чучела, стоейки до припадък в солариума.
Мариса, 32 г., модел, Италия

*

Мит е, че липсата на грижи за кожата те състарява – по дяволите, животът те състарява, лошата нагласа и отношение те състаряват. Никога не съм била организирана и методична в грижите за външния си вид. За щастие съм благословена с добра кожа; в зрелите си години навлязох в рутината на леността – определено можех да полагам повече усилия, но съм дълбоко убедена, че позитивната мисловна нагласа ни поддържа здрави, кара ни да се чувстваме добре и най-вече – млади.
Бер, 39 г., майка и активистка, графство Корк, Ирландия

*

Единственият начин да се отървеш от торбичките под очите е просто като стоиш далече от пиячката и купоните.
Сорша, 38 г., медицинска сестра, Белфаст, Северна Ирландия

*

Мисля, че козметичната индустрия си играе с вътрешните ни страхове – за това как се възприемаме физически и психически, и ги манипулира, за да смятаме, че не сме достатъчно добри... Тя ни кара да се оценяваме според някакви предполагаеми социални възгледи за норми, които всъщност ни вредят емоционално, физически и психически. Има пациенти, които наистина се нуждаят от пластична хирургия – жертви с изгаряния и др., но не смятам, че трябва да се разпростира така цинично извън чисто медицинските случаи.

Абсолютен мит е, че по-скъпите лекарства и козметични средства ще ви се отразят по-добре. Знам го от личен опит, защото сама си правя всички кремове и козметични продукти. Правя ръчни сапуни и лосиони за тяло, както и овлажнители за лице, шампоани и пречистващи масла – и кожата ми е по-хубава от всякога! Мия лицето си всеки ден с направения от мен самата сапун и го почиствам всяка нощ с моите продукти, използвам всекидневно овлажнител. Миналата седмица поне четирима души казаха: „Как, по дяволите, успяваш с всеки ден да изглеждаш по-млада!“ Бях поласкана! Мисля, че когато се отнасяш добре с кожата си, това не само я прави по-хубава, но и те кара да се чувстваш самата ти добре. Хората ще го забележат и комплиментите ще завалят. Много неща могат да се кажат за това, че трябва да се обичаме достатъчно, за да се отнасяме добре със себе си, но не приравнявайте тази любов с купуването на скъпи кремове и лосиони!
Селин, 42 г., производител на козметика, графство Дъблин, Ирландия

*

Слагайте паста за зъби върху петната и пъпките по лицето си. Пастата извлича бактериите и облекчава зачервяванията. После измийте хубаво!
Даян, 32 г., секретарка (музикантка), Балимена, Северна Ирландия

*

Размерът на гърдите ти никога не е както трябва – тъкмо ги харесаш и те нараснат като пъпеши по време на бременността, после увисват до пъпа, след като родиш или минеш четирийсет. И какво от това? Докато лежиш до любимия си, той смята, че са най-хубавите гърди на света. А ако не го мисли, зарежи го и си намери друг!
Мартина, 46 г., редактор, графство Уиклоу, Ирландия

*

Когато растях, повечето момичета имаха гърди със среден размер. Моите бяха по-малки, но никога не се притеснявах от това. Растях и си мислех „Хъм, иска ми се да бяха малко по-големи, но... все тая“. Никога не съм се чувствала не-секси заради това. Винаги съм смятала, че съм стопроцентова жена. Идолите ми също нямаха големи гърди, така че никога не съм мислила, че нещо не ми е наред.

Разбира се, по онова време пластичната хирургия не бе толкова популярна и никой не смяташе, че тя е най-страхотното и невероятно нещо на света след измислянето на нарязания хляб. Днес виждам млади момичета, някои дори на по осемнайсет години, със силиконови бюстове, липосукции и т. н. Шокиращо е! Жените се надпреварват да си бият Ботокс. Някой изобщо знае ли, че един грам от ботулиновия токсин лесно може да убие един милион души? Да, знам, че е преработен и в ръцете на професионалисти в съответните заведения, но все пак... Да инжектираш тази отрова в себе си само за да ти се изгладят бръчките! Често се ядосвам, че жените не осъзнават дълготрайния ефект на всички тези кампании от типа „ти не си достатъчно красива такава, каквато си“ и се впускат към пластичните хирурзи, защото „имаш избор да се промениш“... Освен ако няма истинска медицинска необходимост – мастектомия, вродени дефекти и т. н., защо да не си достатъчно хубава такава, каквато си? Всъщност защо да не си невероятно, абсолютно съвършена?

На пръв поглед, на повърхността, някои избори може да изглеждат вдъхновяващи, променящи, даващи ни нова сила, но всъщност смазва жените и ги лишава от истинската им сила, от вярата им в самите тях, от това, което са.
Сами, студентка по право, Канада

*

Козметичната индустрия се цели към групата жени с ниско самочувствие. Мисля, че жените ползват повече козметика от мъжете, защото общите нагласи са все още наследство от Средновековието, когато мъжете са били смятани за по-висши, за тези, които са печелили хляба и т. н. и жените е трябвало да полагат големи усилия да изглеждат млади и красиви, за да ги задържат. Живея в Лос Анджелис и работя за хора от развлекателната индустрия. Честно мога да кажа, че почти не познавам някой освен мен, който да няма ботокс! Познавам достатъчно хора, които никога не са доволни от външния си вид и продължават да наливат пари в кабинетите на пластичните хирурзи ден след ден.
Кейси, 55 г., личен асистент, Калифорния, САЩ

*

Най-добрата ексфолиация на стъпалата е да ходите боси по пясъка – те ще станат супер меки и нежни, а емоцията е допълнителна екстра!
Никола, 30 г., рецепционист, графство Дъблин, Ирландия

*

Не излагайте лицето си на слънце. Забравете слънчевите бани. И не мислете, че ако се намацотите с фактор 50, всичко ще бъде наред. Не е хубаво да слагате слой по цялото си тяло, за да блокирате слънцето, защото така пък ще ви липсва витамин D. Сянката е слънчевата защита на умните жени.
Карън, 45 г., дерматолог, Аризона, САЩ

*

Трябва да спим възможно най-много. Обичам да се прибирам сама у дома, да постеля леглото си с чисти, свежи чаршафи, да си направя чаша чай от лайка или топло мляко, вана с лавандула и да си легна рано. Съветвам всички, които имат проблем със съня, да инвестират в скъп матрак – матракът струва колкото ще похарчите в някой скъп спа курорт за един уикенд, но ще получите години наред спокойствие. После си вземете поне един ден отпуск, изключете алармата на часовника сутрин и спете, докато очите ви не пожелаят сами да се отворят.
Анет, 53 г., бизнес треньор, Манчестър, Англия

*

Усмихни се! Ето! Веднага стана по-красива.
Миранда, агроном, Испания

*

Прекарайте вечерите си, правейки нещо красиво. Никой няма нужда да гледа телевизия. Телевизорът в спалнята ви държи будни нощем, защото излъчва радиация в стаята. Отървах се от телевизора си и сега си лягам с книга в ръка, за да прочета някоя хубава книга или поезия. Обичам да нося цветя в дома си. Ако се заобиколите с красиви неща, ще се чувствате по-красиви. Сънят също е много важен. Трябва да превърнете спалнята си в светилище на красотата, хармонията и любовта.
Хелън, 40 г., градинарка, Великобритания

*

Моят съвет за красотата? Вазелин. Неговите свойства изобщо не са преувеличени. Сигурно знаете, че ръцете ни първи започват да издават възрастта ни – сбръчканата кожа, петънцата... Веднъж четох, че моделите на крака – онези, които рекламират кремове за стъпала, лакове и т. н, мажат нощем стъпалата си с вазелинов крем и на сутринта те изглеждат меки, нежни и много по-млади. Реших да пробвам и с кожата на ръцете и наистина се получи!
Мариголд, тв продуцент, Йордания

*

Всяка жена трябва да инвестира в хубав сутиен. Той е тайната на добрата форма и чудесната фигура. Повечето жени носят сутиени, които не са подходящи за тях и не са точният размер. Размерът на гърдите се променя след раждането и всяка жена трябва да проверява какво е положението поне веднъж в годината. Ако се притеснявате да питате продавачката в отдела за бельо и да я помолите да ви премери, просто си спомнете, че и тя има гърди.
Кейт, 27 г., консултант на бельо, графство Дъблин, Ирландия

*

Ако изрежете ноктите си късо, маникюрът ви ще трае три пъти по-дълго, освен това ще бъде и по-приятен и спретнат. Повярвайте, никой мъж не си пада по прекалено дългите нокти.
Джасмин, 18 г., козметик, графство Дъблин, Ирландия

*

За да не приличате на вечно изненадани – никога не оскубвайте прекалено веждите си! Сериозно, едва ли има нещо по-грозно от това.
Джойс, 24 г., козметик, графство Слиго, Ирландия

*

Никога, ама никога не си правете постоянна татуировка!
Катрина, колорист, Великобритания

*

Никога не слагайте върху тялото си нещо, което не можете да махнете оттам – кожата ви е жив, растящ орган.
Тина, 47 г., ботаник, графство Дъблин, Ирландия

* * *

Уважавайте слънцето

Благословени сме, че имаме тази прекрасна звезда в нашата слънчева система. Тя подхранва земята, къпе ни в топлина и светлина, позволява ни да отглеждаме храната си. Хората имат уникални отношения със слънцето, защото се нуждаем от неговата светлина, която стимулира синтезирането на витамин D в кожата ни. Само слънцето може да стимулира телата ни да го произвеждат, а ние имаме нужда от витамин D, за да защитаваме костите си, имунната си система, за да се борим с рака и да балансираме настроението си. Липсата на витамин D причинява болка в тялото, артрит, гръдни инфекции, астма, кожни възпаления, акне, опадане на коса и депресия.

Не е случайно, че има толкова песни за силата и красотата на слънцето. Припомнете си го. Откога не сте го посрещали при изгрева му?

* * *

Погледни в огледалото.

Да обичаш това, което виждаш там,

е ключът към най-ценния подарък,

който можеш да си направиш.

Да се чувстваш красива всеки ден.

Прочетете още:

Коментирай