Здраве и красота

Стриктна хигиена – честа причина за кожни алергии

Употребата на по-малко сапуни и парфюми ще ви спести алергиите

07.12.2012г. / 10 01ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кожните алергии са все по-често срещан проблем. Покачването на нивото на замърсяване в градовете излага кожата ни на влиянието на все повече вредни субстанции и непознати за организма ни химикали, срещу които то няма програмирана защита. Под въздействието на тези субстанции, наречени алергени, кожата се възпалява, сърби, зачервява се, загрубява, дори може да се разрани.

Свързани статии

Освен от замърсената околна среда, проблемът се подсилва от лошия навик – прекалена хигиена. Ако се използват често продукти като сапуни, кремове, парфюми, е много вероятно да развиете някой от гореспоменатите симптоми. Това се случва, защото всъщност тялото ни не се нуждае от това непрестанно почистване.

За съжаление в подобни случаи могат да изминат месеци и дори години преди да се вземат някакви мерки, защото обикновено хората не разпознават алергичния си проблем.

Как се установява диагнозата?

Тъй като факторите могат да бъдат толкова разнородни, а и всеки човек реагира различно на тях, за да се приложи някакво лечение трябва най-напред да се открие произходът на алергията. Само така тя може да се излекува, или да се намали вероятността от поява на симптоми.

Много е важно специалистът да „разследва“ условията на живот и предисторията на своя пациент: къде живее, с какво се занимава, дали има домашни любимци, пуши ли, какво спортува и т. н.

От голяма полза могат да бъдат алергичните тестове, които представляват нанасяне на различни субстанции на горната част на гърба на пациента, след което от 48 до 72 часов срок се наблюдават реакциите на организма. Така има шанс да се установи кой е алергенът в конкретния случай.

Следват съвети за промяна на навиците, които могат да ви бъдат от полза:

  • Нека баните да са по-краткотрайни, за да се избегне прекаленото овлажняване, използвайте хладка вода.
  • Използвайте неутрални сапуни, без парфюм.
  • Слагайте крем след баня, но върху суха кожа.
  • Да се избягва употребата на парфюми и пудри.
  • За предпочитане са дрехите от памук пред тези от полиестер и вълна.
  • При пране не използвайте омекотители, а само слабо парфюмиран прах за пране.
  • Изплаквайте двукратно дрехите в пералнята.
  • Желателно е ноктите да са добре изрязани, за да не закачаме с тях чувствителните места по кожата, а и защото дългите нокти са убежище за множество бактерии.
Коментирай