Здраве и красота

Облепиха – здраве и виталност през цялата година

Облепиха стимулира имунната система и е микс от витамини

18.12.2012г. / 13 02ч.
Аз жената
Облепиха – здраве и виталност през цялата година

Облепихата е едно от растенията, които сякаш поглъщат топлината на слънчевите лъчи и я насочват в узряването на своите лъчисти златисточервени плодове. Тя често е била смятана за „панацея“ и лек за всяка болест в народната медицина на много народи. Днес е добре позната под различни форми като безценен натурален източник за поддържане на здравословния баланс.

Свързани статии

Облепихата е изключително полезна за здравето благодарение на синергичния ефект на повече от 190 активни съставки. Плодовете й се оказват ненадминат естествен източник на витамин A и каротини, а по съдържание на витамин C са превъзхождани само от шипката и ацеролата. Количеството на витамин E също е значително – седем пъти повече от това в бадемите. Откриват се и редица други витамини като B1, B2, K, P, както и флавоноиди.

Продукти под формата на сок или масло се използват за превенция и лечение на множество заболявания, за стимулиране на имунната система, преодоляване на стреса и умората, намаляване на холестерола. Маслото от облепиха, с естественият си слънцезащитен фактор и високото съдържание на незаменими мастни киселини и фитостероли, има лечебно действие при различни видове изгаряния. Съдържа противовъзпалителни и антибактериални съставки и се използва също при кожни язви; възпалена, суха и сърбяща кожа; екземи; псориазис; дерматит; наранявания и др. То може да стимулира регенерацията на тъканите и да намали преждевременното стареене на кожата.

Китайски учени са установили, че маслото от облепиха (наречено „изорамнетин“) е в състояние да повлияе върху развитието на ракови клетки, а също и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

За ежедневна употреба маслото обикновено се комбинира с други основни масла, тъй като има интензивен оранжево-червен цвят, оцветяващ кожата поради високото съдържание на бета-каротени. Ако търсите натурално масло, което да „бронзира“ кожата ви – това е правилният избор.

Древните гърци наричали облепихата Hippophae – „блестящ кон“, а листата й били част от диетата на състезателните и бойни коне. Легенда дори разказва, че Пегас – митичният крилат кон от старогръцката митология, придобил чудната си способност, след като изял плодове от облепиха. В миналото се смятало, че войните на Чингис Хан дължали силата и гъвкавостта си на редовната консумация на масло от облепиха. През 80-те години сокът от облепиха става първият плодов сок, консумиран в космоса. Продукти от облепиха, под формата на козметичен крем и сок, са използвани от руските космонавти, за да се намалят стреса при продължителните космически мисии. В Китай тези плодове също се радват на широка популярност, като дори сокът от облепиха е официалната напитка на китайските спортисти по време на Олимпийските игри в Пекин.

Противно на популярните убеждения, има много различни видове облепиха в цяла Европа и Азия. Цветът на плодовете се различава и варира от свежопортокалов до лимоненожълт. Съдържанието на витамин C, Омега мастни киселини и други хранителни вещества може да варира значително в зависимост от конкретните сортове и географските характеристики на мястото, където се отглежда растението.

Облепихата, която Weleda използва в продуктите си, е от сорт Гала 7, известен с най-високото си съдържание на чисто масло. Растението се отглежда по биодинамична технология в Тоскана. Полученото чрез пресоване масло се включва в състава на много продукти, като например кремообразният душ-гел, лосион за тяло, крем за ръце и масло за тяло с облепиха. Друг сорт, който показва по-високо витаминно и хранително съдържание, пък се използва за получаването на чист сок, необходим за приготвянето на сокове и еликсири.

Днес все повече хора прибягват до алтернативни източници за поддържане на здравето си и предпазване от различни заболявания. В следващите години, с развитието на науката и човешкото любопитство, списъкът с така наречените „супер храни“ ще нараства, но дори и тогава облепихата ще заема челни позиции в него. В миналото тя е била просто една от древните храни на Изтока, докато днес е храната на бъдещето за Запада.

Коментирай