Здраве и красота

Грижа за кожата на лицето през зимата

Погрижете се за кожата си отвътре навън

20.12.2012г. / 11 42ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сякаш изведнъж задуха студеният вятър и когато усетихме неприятното щипене по бузите, се сетихме, че не сме се загърнали добре с шала и сме пропуснали да сложим най-малкото крем. Грижата за кожата обаче не трябва да идва само отвън. Как да помогнем на организма сам да се защитава?

Свързани статии

Пийте много вода

Още със събуждането си изпивайте по една чаша вода с лимон. По този начин ще се освободите от токсините, които тялото ви е задържало от предишния ден. През зимата може да е студено навън, но у дома е сравнително топло. Тази разлика в температурите кара кожата да се дехидратира. Нещо повече – пиенето на кафе, чай и газирана вода също допринасят за това. Ако няма начин да пропуснете сутрешното кафе, опитайте се да компенсирате загубите на течности, изпивайки два пъти повече вода.

Хранителни добавки за стави

Те съдържат глюкозамин и хондроитин, които успокояват болката и възстановяват съединителната тъкан. Понеже в кожата ни също има съединителна тъкан, тези добавки влияят положително и на нея. Консултирайте се със специалист преди да започнете да ги приемате редовно.

Дайте си почивка от витамин A

Ако сте приемали хранителни добавки, богати на витамин A, в продължение на 6 или повече месеца, спрете ги за през зимата. Те спомагат за ексфолирането на най-горните слоеве мъртва кожа и стимулират подмладяването. Прекалената им употреба обаче излага на риск защитната функция на кожата ви. Това означава, че влагата на кожата ще се изпари и кожата ще се дехидратира. Възможна е и появата на бръчки особено около очите и устните. Нещо повече, чувствителността се увеличава и могат да възникнат най-различни дерматологични проблеми.

Коментирай