Здраве и красота

4 важни за организма храни, които пренебрегваме

Непременно включете в хранителния си режим следните храни

26.12.2012г. / 09 33ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Универсалният ключ да сме здрави и енергични, да имаме сили за тренировката във фитнес залата и дори да отслабваме, това е храната. Ето информация за четири храни, които незаслужено пренебрегваме, а те имат пълното право да присъстват редовно на трапезата ни.

Свързани статии

Червено цвекло

Този изключително колоритен зеленчук съдържа елементи, участващи в производството на азотен оксид, съставка, подпомагаща разширяването на кръвоносните съдове. Това позволява навлизането на повече кръв и кислород в работещите мускули при тренировка. След като лабораторни изследвания доказали, че консумацията на червено цвекло намалява количеството кислород, необходимо за една кардио тренировка, спортуващите и физически активните хора започнали все по-често да включват червеното цвекло в хранителния си режим. Може да бъде консумирано както на салата – сурово или варено, така и изцедено на сок – чист или в комбинация с ябълка или морков.

Конопено семе

Не мислете, че то ще ви „опияни“, макар че е близък родственик на марихуаната. Според последните научни изследвания конопеното семе не е опиат. Нещо повече – то притежава изключително силни противовъзпалителни свойства: в две супени лъжици от него се съдържат 400 мг гама-линоленова киселина, 2 г омега-3 мастни киселини, както и деветте важни аминокиселини. Всички тези съставки подпомагат бързото възстановяване след физическо натоварване.

Кисело зеле

Всички знаем, че зелето е нискокалоричен и богат на фибри зеленчук. А колко от нас са наясно, че ферментационния процес, който го превръща в кисело зеле, всъщност му добавя качества на естествен стероид? Пробиотиците, които осъществяват ферментацията, снабдяват храносмилателната ни система с полезна бактерия, която подобрява храносмилането и дори подпомага диетите за отслабване. Интересно е, че колкото по-дълго ферментира зелето, толкова по-богато на антиоксиданти става то и и организмът ни ги усвоява по-лесно.

Аспержи

Витамин K е важен за съсирването на кръвта, а витамините от група B са необходими за активността на обмяната на веществата. Всички тези витамини могат да се намерят в аспарагуса. Нещо повече – освен че едно стръкче от този рядко употребяван в нашата кухня зеленчук съдържа само 3 калории, той помага на организма ни за бързото усвояване на алкохола. Когато приготвяте менюто за коледното парти не забравяйте да украсите трапезата си с рулца от увити в прошуто стъбълца аспарагус. Този високо-протеинов ордьовър ще помогне на гостите ви да се събудят на сутринта без махмурлук.

Коментирай