Здраве и красота

Безсмислените SMS-и са симптоми на инсулт

Какво може да означават текстовите съобщения с объркан смисъл по телефона, които получавате от близки и роднини

28.12.2012г. / 11 29ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лекари поставили диагноза „инсулт“ на жена, която изпратила на мъжа си няколко SMS-а с безсмислен текст. Този симптом се нарича „дистекстия“ – доклад със същото име „Дистексията – острият инсулт на нашето време“ е публикуван в авторитетното издание „Архиви на неврологията“. Подобен проблем се среща често в обикновената разговорна реч и се нарича дисфазия.

Свързани статии

В случая с тази пациентка става дума за неотдавнашна прекарана простуда и възпаление на гърлото, в следствие на което жената първо говорила много тихо и затова приятелите й не забелязали никакво специфично разстройство в говора. Но процесът вече бил започнал – имало поражение вследствие на инсулт, на тази част от главния мозък, отговаряща за координацията на речта. Последвали куп SMS-и без смисъл. Именно благодарение на тези алогични текстови съобщения и на бдителността и загрижеността на близките й, лекарите поставили правилната диагноза и приложили съответното лечение.

Въпреки това не всяко безсмислено съобщение по телефона е сигнал за инсулт. Трябва да се има предвид, че в много от съвременните смартфони се прилага функцията за автоматична корекция на текста, която не винаги използва правилните думи, а много хора не си дават труда да прочетат още веднъж съобщението, преди да го изпратят.

Хората, които всекидневно пишат и приемат по няколко SMS-а понякога не забелязват това. Все пак, ако забележите повтарящи се безсмислици, попитайте вашия приятел/роднина как се чувства – може би има нужда от лекар.

Коментирай