Здраве и красота

Храни и лекарства, които не бива да комбинираме

Грешните комбинации на лекарства и храни понякога водят до тежки последици

28.12.2012г. / 09 50ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Огромното количество лекарствени препарати, които през последните години се появиха на пазара, изисква и висока доза начетеност у потребителите. На всеки от нас се случва да реши, че може сам да се излекува от настинка, главоболие, че даже и от вирусно заболяване без да посети личния си лекар. От следващите редове ще разберете как си взаимодействат определени лекарства, отпускани само с рецепта в комбинация с такива без рецепта и дори съчетани с някои храни.

Свързани статии

1. Сок от грейпфрут с Фексофенадин (антихистаминов препарат)

Университетско изследване в Канада сочи, че грейпфрутът и някои други цитрусови плодове съдържат химикали, които афектират усвояването на някои лекарствени препарати, задържайки ги по-дълго в човешкото тяло. Сокът от грейпфрут задържа противоалергичните медикаменти в тънките черва, като възпрепятства проникването им в кръвния поток. По този начин лекарството става неефективно и за да избегнете подобна ситуация е най-добре да го приемате само с вода.

2. Алкохол с препарати, съдържащи парацетамол

Доста често при главоболие, менструални болки или повишена температура прибягваме до употребата на парацетамол. За разлика от аспирина, той не дразни стомаха, но е изключително важно да се знае, че това лекарство уврежда безвъзвратно черния ни дроб. Дори да го приемате точно по предписаната от лекаря ви доза, ако го комбинирате с 2-3 питиета на ден бъдете сигурни, че буквално унищожавате черния си дроб. По-безобидният вариант е ибупрофен – в съчетание с алкохол той само ще възпали стомаха ви.

3. Мляко с ципрофлоксацин

Много жени лекуват досадните уринарни инфекции с ципрофлоксацин, но колко от тях знаят, че приемайки това лекарство с мляко или дори с обогатен с калций портокалов сок, напълно елиминират ефикасността му. Къде се крие опасността от вредното взаимодействие лекарство – храна? Смесването им може до такава степен да намали усвояването на антибиотика от организма, че той да не може да изчисти бактериалната инфекция. Дори е възможно бактерията да придобие резистентност към този антибиотик.

4. Шоколад с антидепресанти

Не бързайте да се отчайвате от този факт. Сладкото изкушение всъщност може безпрепятствено да се консумира в комбинация с повечето антидепресанти, но има една определена категория от тях, която изисква пълно въздържание от този любим десерт. Става въпрос за моноамин оксидазните тип А инхибитори, които са лекарствени препарати, използвани за лечение на депресии. Те не бива да се комбинират с храни, съдържащи тирамин, а шоколадът е една от тях. Страничните ефекти от тази комбинация са доста неприятни – рязко покачване на кръвното налягане, тежко главоболие, гадене.

5. Ксанакс с кофеин

Ксанаксът се използва за лечение на състояния на тревожност и депресия. Активната му съставка потиска централната нервна система и по тази причина ксанаксът не бива да се съчетава с питиета, съдържащи кофеин, защото той ще провокира с обратен знак потискащия ефект на лекарството. Силата на ефекта от кофеина е в зависимост от възрастта, теглото и консумираното количество, но разумно е да избягваме кафето и черния чай докато се лекуваме с подобни препарати.

Коментирай