Здраве и красота

Ще останем ли без мед?

Феномен от последните години е изчезването на пчелите

04.01.2013г. / 09 41ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чай с мед, филийка с масло и мед, лек за болно гърло – мед. Рядко се замисляме колко често консумираме и ползваме меда. За жалост, оказва се, че биолозите имат лоши новини за нас.

За последните няколко години популацията на пчелите е намаляла значително. В Съединените щати и Европа те са намалели с една трета. Проблемът е достигнал вече Китай и други азиатски страни.

Предполага се, че причината за това е съвкупност от фактори, но какви точно не се знае със сигурност. Всички експерти обаче са единодушни – ако нещо се случи с тези трудолюбиви работници по опрашването, човечеството ще бъде в голяма опасност.

Свързани статии

Освен, че ни носят така вкусния и полезен мед, пчелите спомагат за опрашването на много и най-различни растения по света. Обикновената пчела например опрашва 130 различни култури само в Съединените щати.

Глобалната причина за драстичното намаляване на пчелните популации е с една дума индустриализацията. Тя се стреми единствено към увеличаване на печалбите и нехае за опазването на околната среда. За съжаление и най-развитите държави не могат да стигнат до една обща визия и стратегия за сигурно бъдеще на човечеството и планетата като цяло.

В аграрната индустрия се използват твърде много химия и генномодифицирани семена. Това, разбира се, уврежда и пчелните семейства. При експеримент с изследване за наличие на пестициди в пчелни кошери на различни места в САЩ, са открити 6 различни химикала.

На пазара на меда обаче, генномодифицираните източници за получаване на продукта са най-малкия проблем на потребителите. При проверка се оказало, че в супермаркетите в Щатите 75% от това което се предлага за мед или е захарен сироп с вкусови подобрители, или е толкова преработен мед, че е загубил почти всички свойства.

За да се спасят пчелите, трябва да се намери оптималният вариант за индустриално развитие и екологичен подход към околната среда. Не е чудно, че някои от причините за изчезването на пчелите са:

  • употребата на токсични пестициди и инсектициди;
  • увеличаването на трансгенни и генномодифицирани култури;
  • нарушения в храненето на пчелите, в следствие от замърсяването на околната среда;
  • глобалните промени в климата.
Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
асен ал. ( преди 11 години )
Ами хората като са толкова алчни и безкрупулни ще си ядат ***. Това ги очаква. Цивилизацията сама ще си докара гибелта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар