Здраве и красота

6 храни, които ще ни заредят с енергия

Здравословна храна вместо енергийни напитки за повече бодрост

09.01.2013г. / 10 55ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всички знаем, че от храната, която приемаме, зависи състоянието и работоспособността на тялото ни. Хранителният ни режим влияе на здравето ни по различни начини, като най-лесно забелязваме как той се отразява на активността и енергичността ни. За да се чувстваме във форма и да имаме сили да се справяме с ежедневните си задачи, тялото ни се нуждае на първо място от въглехидрати, при това от сложни въглехидрати – те се усвояват по-бавно от организма и зареждат мускулите ни с енергия. Другите важни за организма ни вещества са витамините и минералите. Ето кои храни са най-богати на тези съставки

Свързани статии

Овесени ядки

Безспорно овесените ядки са изключително пълноценна зърнена храна, богата на белтъчини, въглехидрати, фибри, витамини и минерални соли. Те са полезни, защото регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус и подсилват имунната система. Тези факти неминуемо ги превръщат във фаворит при избора на закуска за всеки, който иска да се лиши от няколко излишни килограма или просто избира да е здрав и енергичен.

Банани

Ако се чувствате уморени и апатични, а на главата ви има куп задачи, за които не намирате сили, вашето спасение е да хапнете... един банан. Освен че ще влее енергия в тялото ви, бананът ще ви накара да се почувствате и по-щастливи, благодарение на съдържащия се в него витамин B, който стимулира действието на серотонина – т. нар. „хормон на щастието“. Бананите са богати също на калий и магнезий, елементи подсилващи мозъка, сърцето и мускулите ни.

Бадеми

Напоследък бадемите все по-често влизат в класациите на „супер храните“. Тези вкусни ядки са изключително богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин E, калий, калций, желязо, протеини и „добри“ мазнини. Желателно е да се консумират сурови, защото така се запазват витамините и минералите, с които природата щедро ги е заредила, а и в суров вид по-лесно ще бъдат усвоени от организма ни.

Леща

Като традиционно българско ястие, лещата неслучайно така често присъства на трапезата ни. Тя е незаменим източник на протеини, съдържа всички витамини от група B и минералите: желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий и др. Консумирана във вид на супа или салата за обяд лещата ще влее така необходимата ви енергия за остатъка от работния ден.

Кафяв ориз

Много от нас нямат навик все още да използват този продукт, но е добре да знаем, че той съдържа значително повече фибри, минерали, витамини от групата B и далеч превъзхожда белия като хранителна стойност. Порция кафяв ориз е безценен източник на селен – елемент намаляващ риска от рак и сърдечносъдови заболявания, както и витамин E – антиоксидант и „помощник“ за възстановяване на мускулите. Ако казаното до тук не ви е убедило в предимствата на кафявия ориз пред белия, струва си да приемете предизвикателството и да приготвите първото си ястие с него още тази вечер. Няма да съжалявате.

Сусамено семе

Трудно е да повярваме, но в тези мънички семенца се съдържат невероятно много полезни вещества, способни да ни направят здрави, жизнени и енергични. Опитайте сутрин да добавите малко прясно смлян суров сусам в зърнената си закуска или поръсете салатата си на обяд. Редовната употреба на сусам ще ви осигури здрави кости, стави и мускули и ще ви зареди с енергия и настроение.

Накрая, макар че може да ви прозвучи странно, трябва да споменем, че изпиването на чаша изворна или минерална вода е лесен и ефективен начин за повишаване енергията на тялото и активизиране на мозъчната дейност. Не подценявайте този природен дар.

Коментирай