Здраве и красота

Кога да тренираме през деня?

Най-подходящото време за спорт според хранителния режим и работното време

14.01.2013г. / 08 48ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички прекрасно знаем, че движението и специално ежедневните физически упражнения ни зареждат с енергия и ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме добре. По-рядко обаче се замисляме над въпроса: По кое време на деня е най-подходящо да тренираме? Дали да активираме метаболизма си като се натоварим физически сутрин или да предприемем вечерна обиколка бегом на квартала за по-добър сън. Оказва се, че на този въпрос не може да се даде еднозначен отговор. Кои фактори определят най-подходящото време за индивидуалната ни тренировка според специалистите? Това са: хранителния ви режим, по кое време на деня се чувствате най-енергични и какъв е работният ви цикъл.

Кога и с какво се храните?

Ако независимо от количеството поета храна, изпитвате дискомфорт при физическо натоварване след ядене (дори да са минали 2-3 часа) имайте предвид, че не е правилно да се тренира на съвсем празен стомах. Тялото ви е включено на програма „оцеляване“ и чувството за глад силно се изостря при тренировката. Губи се ефектът от нея, защото тялото ви складира мазнините и използва мускулите. При условие, че смисъла на фитнеса е изгаряне на калории и оформяне на мускули, тренирането на гладен стомах води до точно обратния резултат.

Както е важно за спокойния сън човек да не ляга вечер сърдит и гневен, така е важно за тялото ни да не си лягаме веднага след обилна вечеря. Специалистите съветват да изчакаме 2-3 часа след ядене преди да си легнем. Пълният стомах ще смути нощния ни сън. Добра алтернатива е да дадем време на стомаха да поработи над храната и след това пък ние да „поработим“ над калориите с един хубав вечерен крос. Не забравяйте да предвидите факта, че тренировката ще повиши телесната ви температура и ще ви ободри, т. е. няма да заспите лесно веднага. Оказва се, че сънят, храненето и горенето на калории са един общ процес, който трябва да е обмислен и добре балансиран.

Ранно пиле – рано пее

Има основно два типа хора: такива, които са бодри и енергични сутрин със ставането от леглото и други, които усещат най-голям прилив на енергия вечер и чак до полунощ. За да се натоварите пълноценно с тренировката е необходимо тялото ви да е бодро, а съзнанието – мотивирано. Ако позволите на мързела да ви обсеби ще „претупате“ упражненията и ще „забавите темпото“. Полза – никаква. Научни изследвания показват, че между 4 и 5 часа следобед телесната температура е най-висока и физическата активност най-лесно постижима. В тези часове се получават най-малко травми, точно защото тялото е будно, а мускулите – „топли“. Независимо от това се е наложило становището, че утринната гимнастика е по-смислена и е доказано по-полезна за организма ни.

И все пак е въпрос на лично предпочитание и изработени навици кое време на деня ще изберете за тренировка.

Постоянството е ключът към успеха

Както в много други аспекти на живота и тук това правило важи с пълна сила. Направете си график на ангажиментите и вместете в промеждутъците от свободно време тренировките, разгрявките или комплексите от предпочитаните ви упражнения. Добре е да спазвате приблизително еднакви часове за физическото си натоварване. Така ще постигнете по-добри резултати. И накрая – разучете и опознайте тялото си и определете какви цели трябва да преследвате, за да намерите най-подходящото време и най-ефективния начин да постигнете резултати, които да ви радват.

Коментирай