Здраве и красота

Как да потиснем апетита си

На диета сме, а току-що изпеченият кейк ни изкушава – какво да правим?

17.01.2013г. / 16 01ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаем колко е изкушаващ ароматът на току-що изпечената баница или кейк. Като жени, съпруги и майки всички сме го изпитали. Прекарвайки часове в кухнята в готвене на храната за децата или любимия мъж, сме си давали сметка, че се случва да хапваме (опитвайки по няколко пъти това, което приготвяме) повече, отколкото трябва. Става още по-сложно ако пък сме решили да спазваме диета. Тогава изпитваме непрекъснат глад и нещата често излизат извън контрол.

Има си хитринки за всичко. Ето няколко начина да превъзмогнем изкушението и да потиснем апетита – все пак добрата фигура си заслужава малко усилия.

Истината е, че не бива да оставяме стомаха си да стърже от глад. Започнете деня с две варени яйца и препечена филийка пълнозърнест хляб. Богати на протеини и натоварващи организма с много малко калории, яйцата ще ни заситят и поне до обяд стомахът няма да ни напомня за себе си. Друг полезен и засищащ вариант за закуска е купичка кисело мляко с овесени ядки (добавете лъжичка мед, щипка канела и 2-3 ореха и ще се насладите на нещо полезно и невероятно вкусно). Въглехидратите на овеса се усвояват бавно и ни предпазват от рязко покачване на кръвната захар, т. е. от неконтролируем глад. А голямото количество фибри в тях не само ни засища без допълнителни калории, а и прочиства храносмилателната ни система.

Нови научни изследвания доказват, че редовното физическо натоварване не само ускорява метаболизма и ние продължаваме да горим калории дълго след напускане на фитнес залата, но и по време на упражнения в тялото ни се отделя хормон, който до два часа след това потиска апетита.

Не можете да се преборите с желанието да хапнете нещо сладичко? Тогава нека това да е парченце черен шоколад с минимум 70% съдържание на какао. То повишава нивата на серотонин и ендорфин, а те от своя страна определят настроението и апетита ни. Когато човек е на диета лесно изпада в депресии, а какъв по-добър антидепресант от шоколада? Внимавайте само с пристрастяването.

Ето че стигнахме до най-важното правило: „Яжте по малко, но често“. Ако се храните 5-6 пъти на ден вместо традиционните три, нивото на кръвната ви захар ще е нормално, а това ще ви предпази от неистовото желание да изядете само една вафла например. Опитайте да си съставите балансирано меню и не лишавайте организма си напълно и от всичко, което обичате.

Коментирай
0 rate up comment 4 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
spored men zavisi ot mnogo faktori use6taneto za glad
отговор Сигнализирай за неуместен коментар