Здраве и красота

Какво има в храната, която купуваме?

Консерванти, подобрители, стабилизатори, подсладители пълнят храната ни

16.01.2013г. / 15 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По-голямата част от човечеството вече отдавна е забравила за принципите на лова и търсенето на храна. Всичко ни е предоставено наготово и единственото, което се иска от нас е да подбираме внимателно храната, която си купуваме. Много често обаче не прочитаме дори съдържанието на продуктите, а то понякога крие в себе си много тревожни данни за това какво е свикнал да консумира съвременният човек. Защото във вкусните, пухкави или хрупкави, красиви на външен вид храни и напитки може да се крият вещества, крайно вредни за вашето здраве.

Нашите предци са разполагали с богата в хранително отношение, но нискокалорична храна. А понастоящем в развитите държави се случва точно обратното. Поемат се куп излишни калории, а още по-лошото е, че неволно в организма се трупат токсини, предизвикващи редица заболявания добавки.

Причината за това е, че хранителната индустрия е станала така масивна и конкурентна, че не се спира пред употребата на всякакви подобрители и стабилизатори в производството на своите продукти. Химическите лаборатории към заводите на тази мултимилионна индустрия не спират да работят, а цената я плащаме ние, потребителите, със здравето и жизнеността си.

Подсладителите са едни от най-вредните за здравето добавки. Известно е че те имат способността да пристрастяват, особено в комбинация с кофеин при газираните напитки.

Едно изследване в САЩ показва, че за 100 години употребата на захар се е увеличила десетократно. А фруктозен сироп, който се добива от царевица, ще откриете в хляба, сосовете за салати и паста, дори и в сухото мляко за бебета. Всъщност затлъстяването на американското население се дължи главно на него, защото тази съставка е високо адиктивна (пристрастяваща). А когато въглехидратите, които поемаме, са прекалено много, те се трупат в организма под формата на мазнини.

Като наблюдаваме така различните хранителни режими на племена, които живеят на север и в тропиците, виждаме, че първите се хранят с повече животински храни, мазнини, месо. Докато в тропиците изобилстват плодове, риба. И въпреки различията и двете диети са много здравословни, защото са базирани на основни, пресни, непреработени, сезонни продукти.

Търсете най естествените продукти на пазара: ядки, семена, плодове, зеленчуци, яйца, месо, риба. За да се храним интелигентно, трябва да положим малко повече усилия и да сготвим сами храната, от продукти, които сами сме подбрали. Но не забравяйте: това е залог и необходимост по пътя към добро здраве.

Коментирай