Здраве и красота

„Умен“ сутиен открива рак на гърдата

Новото предложение на специалистите за своевременно откриване на рак на гърдата

17.01.2013г. / 15 29ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В наши дни да си предпазлив понякога е животоспасяващо. Редовните медицински прегледи са шансът ни да прекараме повече и по-пълноценно време сред близките и приятелите си.

Много жени биха заявили, че в това да се редиш на опашки за профилактичен преглед има доза черногледство, но замислете се колко по-черна би била ситуацията, ако се окаже, че страдате от заболяване в напреднал стадий. Що се отнася до рака, той не се интересува от това кои сте и какви планове за бъдещето имате, а безпардонно атакува тялото и духа ви.

Учените не спират да работят над нови методи за засичане на злокачественото образувание. Един от тези методи е наскоро появилият се „умен сутиен“. Благодарение на 16 топлинни сензори, разположени във вътрешността му, той засича температурни промени, случващи се дълбоко в тъканите. Те могат да са провокирани от появата на нови кръвоносни съдове до развитието на ракови клетки.

Тестът отнема 12 часа, но това по никакъв начин не би трябвало да притеснява пациентката. Благодарение на дизайна си, този „умен сутиен“ не се различава почти никак от обикновените спортни сутиени и може да бъде носен безпроблемно цял ден (или най-малкото докато не приключи времето за теста).

С какво този „умен сутиен“ е по-умен от специалистите в радиологията? Вграденият в сутиена софтуер може да разпознае белезите на познати вече случаи на рак. Освен това той разполага с огромна памет, в която могат да бъдат допълнително вместени данни от типа възраст, заболявания в семейството, възраст при първо раждане и да ги обработи и прецени така, както за един радиолог би било почти невъзможно.

Ако всичко върви по план и качествата на новото откритие не бъдат опровергани, се предполага, че той ще излезе на пазара в САЩ до 2014 г. Дали това ще е следващата стъпка на човечеството към своевременното диагностициране на раковите заболявания – само времето ще покаже.

Коментирай