Здраве и красота

Авокадото – от маите до днешните кулинарни рецепти

Невероятните качества на авокадото

22.01.2013г. / 13 54ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Единственият плод, който може да бъде определен като висококалоричен е авокадото.

Произхожда от Централна Америка, където е бил основна храна в менюто на ацтеките и маите. Едва ли сте предполагали, че името му идва от ацтекската дума „ауакати“, която в превод означава тестиси. Това не е случайно като се има предвид, че на авокадото се гледало като на афродизиак.

Този плод е богат на ненаситени растителни мазнини и не повишава холестерола, а напротив, подпомага работата на сърцето. Друга важна съставка на авокадото е едно вещество, наречено манохептулоза, което намалява концентрацията на захар в кръвта. Това го прави много подходяща храна за диабетици и хора с наднормено тегло.

Свързани статии

Високото съдържание на витамини в авокадото от група B поддържа имунната и нервната система. Освен тях ще си набавите и магнезий, потасий, желязо и фосфор. Комбинирайте го с продукти, които съдържат витамин C, например домати или сок от лимон. Така желязото ще се абсорбира много по-добре в кръвта.

Друга полза от авокадото е, че действа като ускорител на метаболизма и в комбинация с други храни като например спанак, ядки, семена и зърнени изделия спомага за абсорбацията на алфа- и бета-каротените, лутеин, витамини А, D, K и E. Освен това е препоръчително за хора с проблеми в храносмилането, предпазва от гастрити и язви.

Важно е да се знае, че авокадото винаги трябва да се консумира току-що разрязано и без топлинна обработка.

Много екзотична рецепта за паста е следната: спагети (за предпочитане пълнозърнести), гарнирани с нарязано авокадо, запечени нарязани лешници, залети с леко запържени в зехтин филийки чесън. Поръсете с магданоз и настърган кашкавал.

На салата се комбинира много добре с краставица, чесън, магданоз, лимонов сок, орехи и зехтин.

Освен полезно за здравето, авокадото е полезно и за кожата. Маската от смачкано на каша авокадо е едновременно хидратираща и подхранваща. Ако кожата ви е по-мазна, добавете и малко лимонов сок.

Коментирай
21 rate up comment 0 rate down comment
Мария Цв. ( преди 11 години )
Не е лошо преводачите на статията да си дадат малко труд и да проверят поне имената на химичните елементи. В българския език "потасий" не съществува, проверете в Менделеевата таблица.! Става дума за калий, но за това е било нужно просто да се отвори кой да е речник и да се преведе правилно. Ето така навлизат невероятни думи в езика, не че си нямаме български, но явно на някои им звучи "по-така" като напасват побългарена чуждица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар