Здраве и красота

12 причини да ядем люти чушки

Лютите чушки изкарват шестици в секса и в училище

26.01.2013г. / 10 05ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако пътувате в Тайланд, Мексико или Корея – научете на местния език или на английски как се казва „без люто“ - "no spicy", ако искате да ви сервират леко лютива храна. Иначе рискувате да се превърнете в огнедишащи дракони.

Не е нужно да ядем ястия от чуждоземна кухня, и у нас можем да си приготвим лютиви рецепти. Може досега да не сте обичали люто, но изведнъж неустоимо започва да ви влече леко щипещият вкус на лютите чушки. Изключвате възможността да сте бременна. Учудващо е, че дори и децата си падат по леко лютивата храна. За истинския мъж това е един от главните признаци на мъжественост. Ето 12 причини защо лютото е полезно за здравето:

Свързани статии

Усилва мъжката сила

Червеният лютив пипер възстановява/усилва потенцията.

Изкарват шестици в училище

Децата, които се учат лошо и имат проблеми с концентрацията, ще подобрят успеха си, ако ядат лютиви храни, защото лютото стимулира мозъка.

При грип и настинка

Прочиства дихателните пътища и отпушва носа. Стимулира потоотделянето, понижава дискомфорта при повишена температура.

Срещу стрес

Повишава нивото на хормоните на удоволствието – ендорфин и серотонин. Успокоява нервите, намалява последствията от стреса и действа като слабо болкоуспокоително.

Сънотворно лекарство

Лютото е чудесно сънотворно „хапче“. Сгряващата му функция отпуска нервите и помага на съня да дойде по-бързо. И тъй като жлъчката на любителите на лютива храна рядко е препълнена, човек добре се наспива и на другата сутрин става бодър и свеж.

Нередовна менструация

Действа благотворно на жени с гинекологични проблеми като нередовен месечен цикъл, причината за който е силно емоционално напрежение, заседнал начин на живот, нередовно и непълноценно хранене, недостатъчно сън и почивка. Тук на помощ идва лютата чушка, която регулира работата на яйчниците.

Косата хубавее

Лютото укрепва корените на косата и добре влияе на растежа й, тъй като подобрява кръвообращението на тъканите. Пикантната храна се препоръчва на жени с тънки и чупливи коса и нокти.

Укрепва имунитета

Лютата чушка съдържа два пъти повече витамин C от лимона. Усилва радостта от живота и намалява стреса.

Топи излишните килограми

Помага в диетите с излишните килограми като активизира кръвообращението, нормализира обмяната на веществата, ускорява метаболизма, помага на организма да изхвърли токсините.

По-малко сол

Естествено намалява употребата на сол. Когато вкусът е леко пикантен, постепенно ще намалите до минимум солта.

По-добро храносмилане

Стимулира секрецията на жлъчен сок, което води до по-добро храносмилане

При депресия и меланхолия

Активизира жизнените сили, възвръща апетита към храната и любовта към живота.

Лютата чушка помага още при болести на дихателната система; пречи на развиване на диабет тип 2, атеросклероза на съдовете, доброкачествени тумори, профилактика на рака, алергични заболявания, намалява холестерола. и др.

Лютото е противопоказно при гастрити, язва на жлъчката и дванадесетопръстника, цистит, заболявания на щитовидната жлеза, епилепсия, глаукома и някои кожни болести.

Сега знаете защо тайландците, корейците и мексиканците са все усмихнати и жизнерадостни.

Коментирай
Свободно време