Здраве и красота

Сол в храната – вече има нова норма

Здравословното меню е почти безсолно и богато на калий

04.02.2013г. / 17 20ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Международната организация по здравеопазване публикува нова препоръка за употребата на сол, предава Reuters. Известно е, че повишената употреба на сол ни застрашава с болести на сърцето, хипертония и инсулт.

Свързани статии

Друго важно нещо, което учените напомнят е, че вкусът към солта се възпитава още в детството и остава за цял живот.

Според новото предписание, което е приложимо за деца над 2 години, за един ден трябва да приемаме по-малко от 2000 милиграма сол, като старата норма е била 2000. Заедно с това трябва да снабдяваме организма си всекидневно с минимум 3510 милиграма калий.

Като правило в дневното меню на човек има излишък на сол и недостиг на калий. Калият се съдържа в бобовите храни, ядките, зелето, спанака, бананите, папаята и др. Солта се съдържа в млякото и дори в яйцата, но най-много е в преработените продукти – чипс, солети, колбаси, сирене, кашкавал, топени сирена. Например в 100 г бекон има 1500 милиграма сол.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Във втори клас се учи, че пред "ф" и "в" се пише във :))) То май и ти си за под влака :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Е й ....... Малоумни ( преди 11 години )
"за един ден трябва да приемаме по-малко от 2000 милиграма сол, като старата норма е била 2000." Какво бе? Това какво е учи се в втори клас! И като сте такива *** идете скочете под влАКа! Не губете времето на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар