Здраве и красота

Лесни начини да запазим здравето и красотата си през зимата

Здрави и усмихнати напук на студената и мрачна зима

06.02.2013г. / 15 25ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сигурно сте се питали как някои жени изглеждат впечатляващо и привличат погледите върху себе си дори през студените и депресиращи зимни месеци? Дали е наистина трудно и как го постигат? Можем ли да се абстрахираме от минусовите температури, мрачното време и да държим далеч от себе си грипните вируси? Оказва се, че само със съблюдаването на някои простички правила относно храненето и дневния си режим през най-студените зимни месеци, можем да изненадваме околните ежедневно с чаровната си усмивка и заразително-добро настроение.

Неправилно е да смятаме, че само през горещите месеци тялото ни може да страда от дехидратация. С навличането на дебелите зимни дрехи има риск да се изпотяваме повече. Същият е ефектът и от засиленото отопление на закрито. Разумно е да изпиваме по няколко чаши топла вода или билков чай без захар дневно – приятно, полезно и стоплящо е! Важно е да се погрижим и за хидратацията на кожата си през зимните месеци със задължително нанасяне на специални овлажняващи кремове не само върху откритите части на тялото (лицето и ръцете), но и на краката.

Неотдавна индийски учени са доказали, че приемането на храни, богати на цинк, през рисковия грипен период, засилва имунитета и предпазва от зараза. В групата на тези храни влизат ядките, семената, плодовете. А ако вече страдате от симптомите на грип, приемането на по-големи количества витамин C в комбинация с цинк ще облекчи бързо състоянието ви.

Топлата спалня е предпочитано от вирусите и микробите място у дома. Оставяйте си вечер открехнат прозореца и ще установите, че хладният въздух ще направи и съня ви по-спокоен. Не забравяйте, че редовната смяна на спалното бельо и изпирането му на по-висока температура също е от голямо значение за здравето ви през зимата.

По време на грипните епидемии е разумно да не използваме традиционните гъби и кърпи за съдове в кухнята. Почистването с тях е по-скоро пренасяне на бактериите и болестотворните микроби. Добре е да ги заместим временно с кърпи за еднократна употреба. Имайте предвид, че честата употреба на белина и антибактериален спрей понижават имунитета. „Спасението“ ни е използването на естествени почистващи продукти като сода, оцет, сол и лимонена киселина.

През зимните месеци слънцето не раздава така щедро животворните си лъчи. Като резултат от това нивото на витамин D в организма ни чувствително намалява и често страдаме от депресия. Можем да избегнем това като хапваме по-често риба (сьомга, скумрия или тон), яйца и млечни продукти, както и ако приемаме витамин D на таблетки.

Когато навън е студено често се изкушаваме да стоим в къщи, сгушени на дивана, пред телевизора или компютъра. Опитайте се да преборите мързела си и не пренебрегвайте физическата активност през зимния сезон. Статистиките сочат, че редовните упражнения могат да снижат с 50% евентуалното ни заразяване с грипен вирус. Физическите усилия напълно си струват. Ако пък вали силен сняг и е опасно да излизаме навън с колата, можем да поразчистим двора или тротоара пред блока от снега. Раздвижването от тази дейност ще е толкова благотворно за организма ни, колкото и тренировката във фитнес залата.

Ето и последното ни (но не и по значение) тайно средство за преборване на грипните вируси и зимни депресии – редовният секс. Освен, че ни стопля и подобрява настроението ни, той засилва и имунната ни система. Учените са доказали, че редовният секс повишава нивото на антителата, борещи се с инфекциите. От друга страна пък той ни помага да се освободим и от натрупания стрес, така че със сигурност допринася и за цялостното ни позитивно излъчване.

Е, вече знаете на какво да обърнете внимание през оставащите до пролетта студени месеци, ако искате да сте здрави, спокойни и красиви. А на пролет всичко това ще постигаме почти без усилия!

Коментирай