Здраве и красота

Хоби, което се „грижи“ за здравето ни

Не се лишавайте от нещата, които ви доставят удоволствие

05.02.2013г. / 14 35ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Обикновено в хоби се превръща някое наше любимо занимание, нещо което ни доставя радост или ни забавлява като нищо друго на света. А още по-хубаво би било, ако хобито също така ни помага да сме в перфектна физическа форма и добро здраве?! Ето какво можем да ви препоръчаме.

Готвене

Една от причините хората да се хранят навън е липсата на разнообразие в домашното меню. Ако превърнете готвенето в свое хоби ще се научите да експериментирате и да опитвате нови ястия, докато си доставяте удоволствие. Ще имате шанс да приготвяте за себе си и семейството си вкусна и здравословна храна и да избягвате изкусителните, вредни храни, които предлагат заведенията за бързо хранене, добили изключителна популярност през последните години.

Градинарство

Единственият недостатък на това хоби е, че повечето хора, живеещи в големите градове, нямат възможност да го практикуват поради липса на подходящи условия. И все пак замяната на градината със саксиите и сандъчетата може в голяма степен да ни позволи да се радваме на красотата, която човек може да създаде с ръцете си. Ако живеем в апартамент, терасите и стълбището можем да превърнем в сцена за представяне на нашето хоби. За тези, които имат градина, копаенето, поливането, засаждането и ежедневните грижи за растенията са идеален начин за изгаряне на калории и поддържане на добра фигура. Като добавка отглеждането на собствени плодове и зеленчуци ще добави качество към храната ви, а и ще облекчи семейния бюджет.

Свързани статии

Медитиране

Има много и различни видове дишане, които могат да се практикуват като хоби. Йога и медитация са сред най-популярните от тях. Ако не сте се занимавали до сега с тези древни практики, добре е да знаете, че можете да го правите самостоятелно или да се запишете на курсове, които се водят от специалист. Редовното практикуване на йога води до баланс на енергиите и здраве за духа и тялото ви.

Игри, стимулиращи мозъка и интелекта ви

Ако мозъкът ни е в добра форма, можем лесно да приведем и тялото в такава. В наши дни има голямо разнообразие от такива игри – кръстословици, судоку, пъзели. А за удобство можем да се забавляваме с тях дори на мобилния си телефон – евтино и достъпно хоби, от което ползите са от огромно значение и продължават дълго.

Колоездене

Ето още едно хоби, чието практикуване не изисква влагане на много средства, но пък ви носи куп ползи. На първо място колоезденето поддържа безупречна фигурата ви, при това по здравословен и щадящ костите и ставите ви начин. За разлика от бягането и ходенето, въртенето на педалите натоварва мускулатурата на тялото много по-хармонично. Втората полза от това хоби е, че заменяйки автомобила с велосипед ще си спестите пари от гориво и ремонти на поостарялата кола. А през зимата можете да се отдадете на любимото си хоби във всяка свободна минутка, независимо дали навън вали сняг, дъжд или духа бурен вятър. Просто помолете любимия си да ви подари велоергометър за рождения ден или за Коледа, а може за „Св. Валентин“, тъй като е най-скоро.

Коментирай