Здраве и красота

Диетичните напитки увеличават риска от диабет

Ако пиете диетична безалкохолна напитка един-два пъти в седмицата сте сериозно застрашени от диабет

11.02.2013г. / 16 32ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Консумацията на безалкохолни диетични напитки може да бъде доста опасна за здравето ни, издават резултатите на ново изследване.

Свързани статии

Според проучване на френски екип от специалисти се оказва, че редовната консумация на диетични напитки не намалява риска от диабет, а напротив, увеличава шанса от неговата поява, но във вид на диабет 2. Резултатите показват, че рискът се увеличава с цели 33% при хората, които пият по 2-3 диетични напитки на седмица.

Причината за този голям процент се крие във факта, че повечето хора и най-вече дамите злоупотребяват с консумацията на диетични напитки, именно защото смятат, че са безвредни. С този мотив те обаче пият повече, отколкото другите пият обикновени безалкохолни напитки със захар и така на практика увеличават за себе си риска от поява на диабет и то с повече проценти, отколкото останалите хора.

Резултатите от изследването обобщават, че при жените, които пият редовно подсладени напитки има риск от поява на диабет с 33%, а при другите жени, които пият газирани напитки със захар рискът е 66%.

Коментирай