Здраве и красота

Йога вместо антидепресанти

Емоционален и физически баланс чрез йога

22.02.2013г. / 14 30ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Изпълнения със стресови ситуации съвременен начин на живот ни прави нервни, избухливи, напрегнати. Страда нервната ни система, сънят ни е неспокоен и недостатъчен, а това води и до физически срив. Едва когато стигнем до подобно състояние, започваме да търсим изход (психиатри, антидепресанти), но по-добрата алтернатива е да „изпреварим събитията“ и да прегърнем по-скоро идеята за перфектно балансиране на тялото, душата и съзнанието си с помощта на метода „йога“.

Милиони хора по света практикуват този метод и тук ще разберете кои са причините за неговата популярност. Най-вероятно и вие ще се заразите от тази идея.

Йога ви прави гъвкави

Йога-практиката включва специфични упражнения и пози, наречени „асани“. Чрез изпълнението на асаните се постига раздвижване на всички части на тялото, особено на ставите. Основно се набляга на максимално разтегляне на мускулите, доколкото позволява физиката на всеки човек. Знаем, че до голяма степен гъвкавостта на ставите ни е генетично заложена, но с редовното и упорито изпълнение на асаните само за няколко месеца ще раздвижите тялото си до неузнаваемост.

Постигате психическа и физическа стабилност

Ползите от разтягането на различните групи мускули ще забележите много скоро, изразени в по-доброто си общо физическо състояние. По подобен начин, с помощта на определени дихателни упражнения и медитационни похвати, йога поддържа и психиката ви в добра кондиция.

Осигурява ви перфектна фигура

Различните пози и упражнения в йога тонизират тялото ви и видимо ще допринесат за по-добрата ви фигура. Не се надявайте обаче да премахнете излишните си килограми само с йога. Тази практика ще подобри като цяло жизнения ви статус и ще ви приближи осезателно към мечтаното стегнато и красиво тяло.

Ще ви гарантира силно и здраво сърце

Хората, които се занимават активно с йога нямат оплаквания от високо кръвно налягане или други проблеми на сърдечно-съдовата система. Често лекарите съветват пациентите си, които са в рискова група от инфаркт или имат висок холестерол, да започнат умерени йога практики, убедени в сигурния оздравителен ефект от тях.

Коментирай