Здраве и красота

Дори само мирисът на канела лекува

... и възбужда!

25.02.2013г. / 09 01ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Една от най-ароматните подправки е канелата! Имате ли идея колко много ползи за здравето ни носи редовната й употреба? Тези от вас, които имат интереси в областта на готварството или сладкарството положително я употребяват често, но пък всички останали, които са привърженици на здравословното хранене трябва да знаят за вълшебните качества на тази подправка и да я включат в ежедневното си меню. Нашите предшественици са я използвали първоначално като лекарствено средство и не е изненадващ фактът, че многобройни съвременни научни изследвания са доказали неоспоримите ползи от употребата на канелата за подобряване на здравето ни.

1. В една чаена лъжичка канела се съдържат 28 мг. калций, 1 мг. желязо, 1 мг. фибри, витамините C и K.

Свързани статии

2. Доказано е, че канелата има противо-гъбичен, анти-бактериален и анти-паразитен ефект. Тя ни помага в борбата с инфекциите, стомашните неразположения, главоболието, действа като антикоагулант и подобрява кръвообращението.

3. Противовъзпалителните свойства на канелата помагат за намаляване възпаленията на тъкани и органи, като по този начин ни предпазват от сърдечни проблеми.

4. Неотдавнашни изследвания доказаха, че канелата понижава холестерола и мастните киселини в кръвта, като същевременно регулира нивото на кръвната захар. Това я прави сигурно средство в борбата срещу диабет от тип 2.

5. Любопитен факт е, че според някои изследвания само вдишването на канеления аромат вече допринася за „събуждането“ на съзнанието ни, подобрявайки паметта, активирайки познавателните функции на мозъка и подпомага справянето ни с напрегнати ситуации.

6. Ако страдате от зъбобол и моментът не е подходящ за посещение при стоматолога ви, можете да получите бързо облекчение на болката като просто сдъвчете парченце канелена кора или смесите малко мед и канела на прах и задържите сместа върху болния зъб.

7. Комбинацията от мед и канела в съотношение 2:1 помага при отслабване. Разтворете в чаша топла вода 1 чаена лъжичка мед и половин лъжичка канела. Покрийте чашата и оставете канелата да се разтвори добре. Изпийте половината от това количество вечерта преди сън, а остатъка – на гладно следващата сутрин.

Но нека да завършим с нещо наистина романтично. В Древния Рим думата „канела“ била равнозначна на „любима“ и „скъпа“. Канелата била използвана за аромат на парфюмите, а с тях ароматизирали чаршафите на брачното ложе.

Коментирай