Здраве и красота

Алое вера – аптека в саксия

Растение с повече от 75 полезни вещества – витамини, аминокиселини и ензими

27.02.2013г. / 16 51ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Още през Античността растението алое вера се е ползвало с популярност в медицината. И в наши дни продължава да се използва заради неговите омекотяващи, заздравяващи, хидратиращи, коагулиращи, дезинфекциращи, антивъзпалителни и други полезни свойства.

Употребата му върху кожата е многостранна – за всякакви възпаления, изгаряния, при акне, тъмни петна, екземи, афти, за зарастване на рани. Алоето елиминира мъртвите клетки от повърхността на кожата, помага за регенерацията на нов епидермис и регулира нивото на pH в дълбочина (до третия слой на кожата).

Благодарение на минералите, аминокиселините и други хидратиращи и успокояващи кожата съставки, алоето може да бъде използвано като соларен филтър. А ако се ползва продължително време, изчиства тъмните петна от кожата. Използва се също за превенция и дори премахване на стрии в начален етап на развитие.

Гелът от алое вера има пречистващ, дезинтоксициращ ефект върху храносмилателната система и на клетъчно ниво.

Може да се приема през устата, да се прави сок или чай от листата. Среща се на прах и капсули, а може би най-много приложения намира в козметиката.

За вътрешна употреба – при артрит, ревматични болки, гастрит, колит, запек. При редовна употреба подобрява работата на жлъчката и черния дроб, премахва чревни паразити.

С какво трябва да се внимава?

  • Тъй като изсушава кожата, за предпочитане е да се смесва с някакво масло като например зехтин.
  • Да не се употребява при бременни и кърмачета (може да предизвика разстройство).
  • Да не се употребява по време на менструацията, защото я засилва.

Растението е много лесно за отглеждане. Издържа както на слънце, така и на ниски температури и малко вода. За да го използвате като лечебно средство, трябва да е поне тригодишно.

Коментирай