Здраве и красота

Тиквените семки – незаслужено пренебрегвани

Здравословните тиквени семки са в един ред с останалите семена като слънчоглед, сусам, лен и мак

28.02.2013г. / 09 06ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хранителни и полезни ли са различните семки и по-специално на тиквата? Разбира се – те съдържат много голяма част от витамините и минералите, от които се нуждае ежедневно организмът ни. А знаете ли, че ако хапваме редовно тиквени семки не само ще си осигурим част от най-необходимите ни хранителни вещества, но и ще подобрим имунитета си? Ето с какво те са си извоювали подобаващо място на трапезата ни.

Протеини

Тялото ни се нуждае от протеини за възстановяването и растежа на всички клетки, особено мускулните, както и за укрепването на имунната ни система. Тиквените семки са изключителен източник на протеини.

Витамини и омега-3 мастни киселини

Богато на витамини от група B, както и витамин C, D и E, тиквеното семе неслучайно е наричано „храна за ума“. Важните омега 3- мастни киселини, които то съдържа помагат за подобряване на концентрацията, а също и улесняват работата на сърцето и предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Цинк и селен

Тези два елемента са от важно значение за нашата кожа и коса, а тиквеното семе ги притежава в добри количества. Цинкът поддържа нивото на колаген и ни осигурява млада и красива кожа, а селенът осигурява добра защита на кожата срещу вредните UV лъчи и замърсената околна среда.

Нека добавим два полезни съвета. Консумирайте тиквеното семе сурово, тъй като топлинната обработка разрушава част от витамините и мастните киселини, съдържащи се в него. Полезните вещества, изброени дотук се намират в най-концентрирана форма в маслото от студено пресовани тиквени семки. Освен полезно, то е и изключително вкусно – идеална подправка за всички видове салати. Предлага се в биомагазините и си струва да го опитате, макар че високата му цена автоматично го превръща в рядък деликатес.

Коментирай