Здраве и красота

Без болки в коленете

Повече упражнения, повече калций, по-ниски обувки

11.03.2013г. / 09 49ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ако си мислите, че болките в ставите се появяват едва след 50-те, много се лъжете. Човек може да стане жертва на остра, постоянна болка в коленете по ред причини – грешно ходене или тичане, липса на физическо натоварване, лошо хранене, неудобни обувки. Никога обаче не е късно да последвате следните съвети:

Не трупайте излишни килограми

Шансовете да имате болки в коленете се увеличават с нарастването на теглото ви. Ако сте с наднормено тегло или килограмите ви са над здравословната граница, съответстваща на височината ви, потърсете възможност да промените нещо в начина си на живот. Вероятността да заболеете от остеоартрит – дегенеративно ставна болест, също става по-голяма.

Свързани статии

Носете по-равни обувки

Разбира се, елегантността на една жена понякога се крие и във височината на токовете на обувките й. Те обаче също са причина за неприятни болки в глезените и коленете. Обувките с плоска подметка също не се препоръчват. Най-добре е да следват естествената извивка на свода на стъпалото. Ако се налага, помислете за инвестирането в ортопедични стелки.

Правете физически упражнения

С редовни умерени тренировки във фитнеса, кардио упражнения, йога или тичане в парка ще заздравите мускулите на бедрата и прасците си. Без да прекалявате с натоварването и честотата на тренировките, създайте си режим, чрез който да раздвижвате умерено коленните стави. Представата, че болката в коленете се появява само ако са били натоварвани често предварително, не е лишена от логика, но е непълна. Обездвижването е сред основните причинители на каквито и да било физически неразположения.

Яжте храни, богати на калций

Хранителният режим е също толкова важен, колкото и физическият. Препоръчително е да се ядат редовно яйца, риба, кисело мляко, сирене и други млечни продукти. Приятен и здравословен начин да започнете деня си е с чаша прясно мляко. Не само ще си набавите калций, но и ще стимулирате работата на мозъка си.

Коментирай