Здраве и красота

Какво съдържа традиционната рецепта за суши?

Японско суши – скъпо, но дали е здравословно?

13.03.2013г. / 13 19ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Японското суши изглежда не е толкова бедно на калории, както се считаше досега. Нещо повече, то даже е по-калорично от храните „фаст фууд“. Това пише диетоложката Рейчъл Белер в книгата си „Яжте, за да отслабнете и победите“ (Eat To Lose, Eat To Win). Тя предупреждава, че лекият обяд от суши може да превиши дневната ви норма от калории и въглехидрати.

Свързани статии

„Типичното рулце суши съдържа от 290 до 350 калории и по съдържание на въглехидрати е равно на четири филии хляб, – пише авторката. – Така че една порция суши е равна на два сандвича с рачешки ролца, парче авокадо и малко зеленчуци. Ако средният обяд със суши съдържа 2-3 такива рулца, това означава, че поглъщате 1050 калории. Заблуждавате се, ако си мислите, че приемате нискокалоричен здравословен обяд.“

Освен това диетоложката казва, че в суши се съдържа съвсем малко риба, което е недостатъчно да покрие седмичната ни норма от рибни белтъчини, йод и други полезни съставки. В добавка на това цената му е необосновано висока.

Средно една порция риба в ресторантите е 140 грама, а рибата в едно рулце суши е само 8 г. За да се получи порция от 140 г, човек трябва да изяде не по-малко от 28 броя суши.

Главната съставка на суши е лепкавият бял ориз – най-често той е 75 % от рулцето. При процеса на готвене, той губи своите витамини, минерали и фибри. Освен това в традиционната рецепта за суши се включва още захар и сол – около 4,5 г сол, което е 3/4 от дневния ни максимум – 6 г.

Всичко това допринася за развенчаването на мита за суши като здравословна и диетична храна. Остава истината, че е наистина скъпа. Е, и вкусна, разбира се. Оттук нататък изборът е наш.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Sushi time ( преди 8 години )
Пълни глупости. Да си бяхте направили труда да проверите преди да надраскате тази статийка ли? Първо вие наред ли сте да смятате, че в рулце от 150 гр има 4,5 гр сол? Можете ли да си представите колко ще е солено това? Или не сте помислили? Второ "рибата в едно рулце суши е само 8 г. За да се получи порция от 140 г, човек трябва да изяде не по-малко от 28 броя суши". Да се научим да смятаме, ли? Колко точно е 8.28? Според мен е 224! Къде е 140, къде е 224? Добре, че не става въпрос за килограмите ви, сърдечния ви ритъм или ръст, че можеше да е опасно за живота ви, например! Да не говорим, че това са пълни глупости! Даже в рулце Хосо маки, което е най.малко е с 5 пъти повече риба! Трето ориза! Колко калории съдържа? Драсканичката ви дали не се отнася за СУРОВ ориз? Сварен - 120 калории в 100 грама. Няма да продължавам. Опитите ви да напишете нещо умно и различно са неуспешни. Препоръчвам ви да опитате отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар