Здраве и красота

Вредите от шумовото замърсяване

Градският шум е по-вреден, отколкото сме очаквали

13.03.2013г. / 15 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Шумовете са естествена част от заобикалящата ни среда. Някои са привлекателни и действат релаксиращо – ако сме в гората и се наслаждаваме на ромона на поточе, чуруликането на птички или песента на вятъра в короните на дърветата, но други шумове могат сериозно да навредят на здравето ни – на първо място сред тях е шумът от автомобилния трафик в големите градове. Специалистите са изчислили, че шум със сила над 65 децибела е вреден за човека. Как точно той се отразява на организма ни и защо трябва да се стремим към ограничаването и намаляването на източниците на шум?

Уврежда централната нервна система

На първо място шумовото замърсяване води до смущения в психиката и паметта. Това засяга и възрастните и децата. Специализирани изследвания сочат, че деца изложени на непрекъснат шум изпитват затруднения със запомнянето, обучението по чужди езици и справянето с определени тестове.

Нарушения на съня

Свързани статии

Знаем колко негативно се отразява на организма ни дори една нощ, през която по различни причини не сме успели да дадем на тялото и психиката си необходимия сън. Високите шумови нива причиняват безсъние, което намалява трудоспособността на следващия ден и постепенно довежда организма ни до хронична преумора.

Шум в ушите

Под влияние на шумовото замърсяване много хора се оплакват от това, че ушите им пищят. Дразнещия перманентен звук, който чуват оказва лошо влияние върху тяхната нервна система и цялостното им здраве.

Страдат сърдечносъдовата и дихателната система

Чести са оплакванията от повишено кръвно налягане и нарушен сърдечен ритъм при хора, работещи в замърсена звукова среда (промишлени предприятия, работилници, складове). Ускореното и повърхностно дишане е симптом на засегната дихателна система вследствие на продължително излагане на наднормен шум.

Затрудняват се функциите на храносмилателната и ендокринната система

Може и да ви прозвучи неправдоподобно, но силната музика, която сте си пуснали в уредбата по време на вечеря ще забави усвояването на храната и преминаването й през храносмилателните органи. Честото и продължително излагане на високите звукови децибели в дискотеките или на рокконцерт пък, може да доведе до промени в нивата на кръвната захар и задържане на вода в организма.

Според специалистите при над 80 децибела настъпва невъзвратимо увреждане на звуковия анализатор, а при над 120 – пълна глухота, която понякога настъпва внезапно.

Ясно е, че няма как да си осигурим идеалната звукова среда (отшелническия живот не е за всеки), не можем и да се задоволим с факта, че конструкторите изобретяват и внедряват нискошумови влакове и самолети. Можем само да се въздържаме от натискането на клаксона и излишното форсиране на автомобила в сутрешния трафик, както и от увеличаването до максимална степен звука от стереоуредбата в заблудата, че това ни помага да разпуснем.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър Дичев ( преди 5 години )