Здраве и красота

Лесни рецепти за почистване на лице

2 лесни и ефикасни рецепти за правилно почистване

03.04.2013г. / 10 35ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кожата на лицето ни е твърде деликатна и грижата за нея се определя от типа кожа, който имаме. За да я запазим за дълго здрава, сияйна и с младежки вид, трябва редовно и упорито да се грижим за нея.

Правилното почистване е първото и най-важно нещо, което трябва да съблюдаваме, когато поддържаме кожата си. Не забравяйте, че използването на сапун и груби ексфолиращи продукти премахва твърде голяма част от себума, влагата и естествената защита на кожата ви. В никакъв случай не използвайте такъв тип продукти върху лицето си.

Сигурно ви се е случвало след почистване на лицето и душ да имате чувство, че кожата не навсякъде е идеално чиста. Обикновено това е в зоната около очите. За премахването на грима от очите е добре да ползвате специален течен препарат и памучни тампони. Почистете най-напред клепачите, след това миглите и най-накрая – кожата под очите. Не е задължително всеки ден да се ползват специалните препарати за премахване на грима, но през зимните или дъждовни дни това се налага по-често.

Свързани статии

Методът на почистване на лицето е също от решаващо значение за добрия вид на кожата, тъй като при тази процедура се отстранява полепналия прах, остатъците от грим, нечистотиите и мъртвите клетки, както и излишното омазняване. Добре е най-напред да вържете косата си и с еластична лента да вдигнете назад бретона от челото. Измийте добре ръцете с топла вода и сапун.

За нанасянето на специалния почистващ препарат за лице (според типа кожа) използвайте показалеца, средния и безименния пръст, като с масажни движения започнете от шията, покрай челюстите и стигнете до челото. Това движение на пръстите в посока отдолу нагоре ще се отрази благоприятно на лимфния поток, както и на добрата циркулация на кръвта и като резултат кожата ще изглежда здрава и млада. Следва изплакване с хладка вода и нежно попиване с мека памучна кърпа.

Добре е да почиствате лицето си сутрин и вечер, като преди лягане това можете да направите с тоалетно мляко или домашно приготвен почистващ препарат, а след това да нанесете тънък слой масло от чаено дърво, което има много добри антибактериални свойства. За финален щрих на вечерното третиране на кожата си използвайте лек хидратиращ крем, който ще й позволи да диша през нощта. Не забравяйте, че както почиствате и третирате кожата на лицето си, така трябва да се отнасяте и с кожата на шията и врата.

Следните лесни рецепти за почистващи лосиони можете да си приготвите бързо в домашни условия. Освен, че съставките им са евтини, те са ефективни и безопасни.

1. Смесете до получаване на гладка текстура 2 супени лъжици сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка настъргана на ситното ренде краставица. Тези от вас, които имат суха кожа могат да добавят 1 ч. л. кисело мляко, а тези с мазна – 1 ч. л. ябълков оцет.

2. Смесете в малка касерола следните съставки: 3 суп. лъж. кокосово масло, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. глицерин и 2 чаени лъж. вода. Затоплете на ниска температура до получаване на хомогенна смес. Пресипете в малко бурканче и охладете. Съхранявайте лосиона в хладилник. След нанасяне масажирайте няколко минути и изплакнете с хладка вода. Този лосион не само почиства, но и дълбоко хидратира и подхранва кожата на лицето ви.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Мариета Венкова ( преди 9 години )
Моята тайна за добре почистено лице вкъщи е 5 в 1 многофункционално устройство. Има различни приставки и е лесно за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар