Здраве и красота

Как да осигурим достатъчно калций на детето чрез храната?

Най-богатите на калций храни

11.04.2013г. / 08 53ч.
Аз жената
Как да осигурим достатъчно калций на детето чрез храната?

Калцият е изключително важен елемент, който е необходим за поддържането и укрепването на зъбите и костите. Необходимо е калцият да бъде набавян чрез хранителния режим, тъй като той трябва да изпълнява жизненоважни функции в тялото. Калцият се набавя по различни начини чрез храни, които съдържат, или чрез храни, които са обогатени с калций.

През детството и юношеството оптималният прием на калций е особено важен за осигуряване на нормален растеж на костната система.

Едни от най-разпространените храни, чрез които да осигурим на децата си така необходимия калций, са млякото и млечните продукти. Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. Киселото и прясното мляко и млечните продукти (сирене, кашкавал, извара) са ценна храна за децата, защото са най-добрият източник на лесно усвоим калций, богати са на белтък и витамини, които осигуряват растежа и здравината на костите и зъбите.

Киселото мляко, традиционна българска храна, е особено добър избор, защото подобрява храносмилането Препоръчва се:

  • консумиране 3 – 4 пъти всеки ден на мляко или млечни продукти;
  • избор на кисело и прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 – 2%);
  • избор на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол (извара с намалено съдържание на мазнини, свежо краве сирене, обезсолено краве сирене).

Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества като витамин А, витамин D, целият спектър на витамините от група B, особено на витамин B2. Млякото и млечните продукти също са източници на мазнини, а млякото и на млечна захар (лактоза).

В тази група храни се включват прясното и киселото мляко, различните видове сирене и кашкавал, извара, сметана и продукти на млечна основа като сладолед и др.

Друг добър вариант за осигуряване на калций на детето са и Зърнени закуски NESTLE®, които са с увеличено съдържание на калций. Порция от 30 г от новите рецепти на CHOCAPIC®, NESQUIK®, HONEY CHEERIOS® и LION® осигурява 15% от референтните стойности за хранителен прием (РСХП) на калций, дори преди добавяне на прясно мляко. Също така е намалено количеството на захар и сол, като е увеличено съдържанието на пълнозърнести култури, които са основна съставка във всички продукти.

Хора, които не могат или не обичат да консумират мляко и млечни продукти могат да набавят нужния им калций от консервирана риба с кости като копърка, сардина, скумрия и др. Някои растителни храни (тъмнозелени листни зеленчуци – спанак, коприва, лапад и др., зърнените и бобовите храни) също доставят малки количества калций. Много добри растителни източници на калций са и водорасли, ядки и семена, смокини, киноа, бамя, броколи, листа на глухарче.

* В статията е използвана информация от доц. д-р Веселка Дулева – Национален консултант по хранене и диететика към Министерство на здравеопазването и от Cereal Partners Worldwide (CPW).

Коментирай