Здраве и красота

По-здрави нокти с минимални усилия

Как да задържим маникюра на ръцете си по-дълго

13.04.2013г. / 09 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Малко хора знаят, че здравето на ноктите ни е отражение на цялостното ни здравословно състояние. Нокти, които се цепят или чупят лесно или при които се образуват груби вертикални линии, говорят за неправилно хранене. Какво да направим, за да подобрим и собственото си състояние, и това на ноктите си?

Желязо

Свързани статии

Ако забележите, че ноктите ви са крехки и се чупят лесно, непременно добавете храни с желязо към дневното си меню, защото очевидно съдържанието му в организма е под оптималното. Можете да ядете повече пълнозърнести храни, сушени сливи, дроб, меласа, зеленолистни зеленчуци, пшеничени кълнове.

Протеини

Понякога проблемът може да се крие в дефицита на протеини в организма. Животинските продукти – месо, сирене, кашкавал са едни от най-добрите източници на протеини, но учените настояват, че набавянето им чрез вегетарианско меню е много по-добро за здравето ни. Не пропускайте да сложите бобови растения в чинията си.

Витамини

Основни витамини, от които се нуждаем за здрави нокти, са A, B, С и D. Храни, които съдържат витамин A, са яйца, жълти и оранжеви плодове, тъмнозелени зеленчуци, дроб. Витамин C можете да намерите в броколите, червения пипер, папаята и брюкселското зеле.
Храните, богати на витамин B са моркови, тиква, леща, боб, аспержи, картофи. Що се отнася до витамин D, всекидневното излагане на слънчева светлина би ни свършило идеална работа, понеже той не се съдържа в големи количества в храната ни.

Коментирай