Здраве и красота

От ананаса се слабее

Полезни и любопитни факти за ананаса

22.04.2013г. / 12 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Почитателите на този екзотичен плод твърдят, че Природата го е „украсила“ с царска корона, тъй като ананасът е най-хубавият сред всички плодове. Той доставя наслада на сетивата ни с прекрасния си вкус и аромат. Макар че този плод не вирее по нашите географски ширини, можем лесно да го намерим на специализираните щандове на пазарите или в големите вериги хранителни магазини.

А знаете ли как изглежда растението, чийто плод е ананасът? Той израства в центъра на розетка от дълги около 1 метър мечовидни, бодливи листа. В началото плодът е виолетов на цвят и дребен колкото борова шишарка. В процеса на узряване кората му придобива най-напред зелен, а след това жълто-оранжев цвят. Счита се, че качественият плод тежи между 0,800 кг и 1,5 кг, но има и сортове, достигащи до тегло 5 килограма.

Свързани статии

Ползите за здравето ни от ананаса са изключително много. Той съдържа желязо, йод, калий, калций, магнезий, витамини A, B и C. При това, независимо от сладкия си вкус, е много ниско калоричен. В 100 г плод има само около 50 калории, а 80% от съдържанието му е вода. Ананасът съдържа и ензима бромелин, който стимулира храносмилането и разгражда белтъчините.

Благодарение на този ензим се ускорява обмяната на веществата, това води до намаляване на излишните течности в организма и от там до освобождаване от натрупаните килограми.

Ензимът бромелин подпомага възстановителните процеси при контузии, натъртвания, мускулни разкъсвания и отоци, а също и лечението на разширени вени. Той стимулира синтеза на колаген, който се съдържа в кожата, костите и хрущялите ни.

Изключителна е ползата от редовната консумация на този уханен и сочен южен плод през настоящия преходен период на адаптация на организма ни към резките температурни пролетни „изненади“ и борбата с плъзналите вируси и бацили. Той стимулира имунната ни система и унищожава бактериите в устната кухина, облекчава астматичните проблеми и болките при възпалено гърло.

Със сигурност можем да твърдим, че чаша натурален сок от ананас на ден ще ни тонизира изключително успешно, а един цял „ананасов“ ден ще прочисти и зареди организма ни със завидна енергия за седмица напред. Мнозина от вас биха казали, че не могат да си позволят често на трапезата този екзотичен плод по чисто финансови причини. Ето предложението ни: вместо 2 пакета чипс или два шоколада, купете на децата си довечера след работа един ананас (цената е еквивалентна). Поднесете им тази „ароматна изненада“ за десерт и те ще бъдат истински очаровани!

Коментирай