Здраве и красота

Ухапвания, сърбежи, изгаряния – справяне с подръчни средства

За кожни проблеми – нестандартно лечение

24.04.2013г. / 17 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Времето се стопли и раззеленилите се полянки и дръвчета ни подканят да излезем навън сред природата. Собствениците на дворчета и градинки вече изваждат разсадите – прекопават, садят, поливат, а тези които си нямат свои – прекарват повече време в градските паркове и градини. На всеки може да се случи, докато е на разходка или на вечеря в лятната градина на някой ресторант да бъде ухапан от комар, жилнат от пчела или „погален“от силните слънчеви лъчи. С какви подръчни средства можем да облекчим болката, сърбежа или възпалението, вместо да тичаме до аптеката?

При слънчево изгаряне

Ето едно ефикасно мазило против слънчево изгаряне. Разтворете в една чаена чаша вода 2 супени лъжици сухо мляко и 1/2 чаена лъжичка морска сол. Навлажнявайте с памучен тампон зачервените участъци на всеки час. Този разтвор ще отнеме температурата от изгорялата кожа и ще я предпази от образуване на болезнени мехури. Намазването с неразреден ябълков оцет също ще ви донесе облекчение и ще намали смъденето и парещата болка.

Свързани статии

Ако ви ужили пчела

Ако си правите барбекю през летните месеци, то непременно сред подправките в кухнята ви ще се намери смес, която прави месото по-крехко и се слага в маринатата. Точно тази подправка съдържа папаин – ензим, подпомагащ храносмилането и обезвреждащ възпаляващият кожата секрет, който пчелата отделя (наред с жилото) при ухапването. Смесете подправката с малко вода до получаване на гъста каша и намажете ухапаното място – облекчението ще почувствате веднага.

При ухапване от комар

Освен изключително полезна и диетична храна, овесените ядки се оказват и ефикасно средство при сърбежи и зачервяване от ухапване на насекоми. Зърната на овеса, освен голямо количество баластни вещества, съдържат и уникални фенолови антиоксиданти, наречени авенантрамиди, които по естествен начин намаляват неразположенията при подобни ухапвания. Една купа овесено брашно разтворено добре във ваната ви ще донесе облекчение от сърбежа и зачервяванията при ухапванията от комари.

Коментирай