Здраве и красота

Енергийните напитки – какво не знаем за тях

Съдържанието им е...

08.05.2013г. / 17 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка:Sxc.hu

Снимка:Sxc.hu

Грижата за здравето е най-важна. Всичко в ежедневието, което използваме и приемаме под формата на храни и напитки съдържа определени компоненти. Често не обръщаме внимание какво и в какви количества се съдържа в това, което купуваме. Специално внимание трябва да обърнем на енергийните напитки.

Приемът на енергийни напитки трябва да бъде умерен. Съдържанието, което е изписано на опаковките, обикновено е със ситен шрифт, което затруднява неговото разчитане. Консумираме с удоволствие през деня или вечер в клуба, без да се замисляме какво точно съдържат те и крият ли риск за здравето ни.

Какво съдържат ?

Кофеин

Свързани статии

Проучване показва, че количеството на кофеин добавяно в напитките не се контролира. Често това, което е показано на опаковката им, не отговаря на количеството добавено в тях. За сравнение в една чаша кафе се съдържа от 80 до 120 мг. кофеин. Прекалената консумация на кофеин може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

Гуарана

Гуараната е позната още като бразилско какао. Един грам гуарана е равен на 40 мг. кофеин.

Захар

Съдържанието на захар варира от 21 г до 34 г за 250 мл напитка. Може да бъде под формата на захароза, фруктоза или високо фруктозен царевичен сироп. Когато консумираме повече от две енергийни напитки на ден, надвишаваме допустимото количество дневен прием на захар.

Таурин

Предлага се и отделно като хранителна добавка за хора, занимаващи се активно със спорт. Няма данни, че вреди, но прекалената консумация и на най-полезните съставки има обратен ефект.

Женшен и витамини

Укрепва имунната система и подобрява настроението. Количествата добавяни в енергийните напитки, не са достатъчни, за да има значим ефект.

Учените призовават енергийните напитки да се консумират умерено и да се избягват, когато има прием на лекарства.

Коментирай