Здраве и красота

Тайните на красотата – рецепти от цял свят

Продукти, които може да опитаме и върху нашата кожа

20.05.2013г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Земите и природата на всеки народ се характеризират със специфични натурални продукти. Продукти, които човекът е отглеждал и използвал в продължение на хиляди години за здрава и красива кожа и коса.

Женската красота във всяко едно кътче на планетата също говори за местните тайни. Някои са ни познати, а за други не сме чували. Ето едни от най-интересните, които бихме могли да изпробваме върху себе си.

Свързани статии

В Бразилия се радват на красив и равномерен загар. Те не само се грижат външно, използвайки козметика, но и вътрешно. За да подобрят сиянието на кожата си бразилците пият пресен сок от моркови. В почти всички барове на плажа се предлага от него. Морковите подобряват пигментацията на кожата, а и са много полезни за сърцето.

В Ирландия лекуват псориазис и подхранват кожата с помощта на водорасли. Тази традиция е от дълги години. Правят се бани чрез накисване на тялото във вана, в която има морска вода и водорасли. Тези водорасли освобождават алгинова киселина, която лекува кожата и детоксикира организма.

В Атласките планини в Мароко добиват козметична глина, която е изключително полезна за кожата и скалпа. Тя е богата на калций и калий. Подхранва кожата и я прави еластична. У нас можем да закупим хума, която също е вид глина.

В Западна Африка използват маслото от ший. Това масло се извлича от ядките на дървото. Мехлемът от ший попива бързо, без да оставя мазни следи след себе си. То е част от много козметични продукти. Подхранва кожата на лицето и тялото, подхранва косата, лекува изгаряния, заличава фините бръчици, съдържа много витамини.

В Бали приготвят паста от различни комбинации от билки, корени, дървесни кори, подправки. Съставките се смилат и след това се прави масаж на тялото с тях. Казват, че рецептите се пазят в тайна. Затова, ако ви се отдаде възможност за едно хубаво пътуване до Бали непременно си направете балийски масаж. Със сигурност има спа центрове и у нас, които да ви предложат този релаксиращ масаж.

Жените в Чехия се радват на здрави коси благодарение на копривата. Те измиват косите си с отвара от коприва, която помага за здрава коса. Особено ефективна е при мазните коси. Използват също шампоани за коса, в които има екстракт от коприва.

В Таити използват масажно масло от монои. То се получава от смесването на листа от многогодишна палма наричана гарденията на Таити и кокосово масло. То хидратира и подхранва кожата, като й придава блясък.

Отново в Мароко добиват и използват маслото от арган. То е богато на витамин E и линолова киселина. Подхранва косата, кожата, ноктите, заличава белези от акне, стрии и фини бръчки.

Снимка: Reuters

Коментирай